NOS NieuwsAangepast

Benghazi-verdachte arriveert in VS

De hoofdverdachte van de bestorming op het Amerikaanse consulaat in Libië is aangekomen in de VS. Ahmed Abu Khattala zal in Washington worden voorgeleid aan een rechter.

Waar Khattala wordt vastgehouden, is niet bekendgemaakt. Amerikaanse media denken dat hij opgesloten zit in de federale rechtbank van de hoofdstad. Daar was vandaag erg veel beveiliging op de been.

Khattala werd twee weken geleden opgepakt door Amerikaanse commando's en aan boord van een Amerikaans marineschip naar de VS gevaren.

Doodstraf?

Khattala wordt verdacht van de moord op vier Amerikanen, onder wie ambassadeur Chris Stevens. Zij kwamen om het leven toen extremisten op 11 september 2012 het consulaat in Benghazi bestormden. Volgens getuigen gaf Khattala leiding aan die aanslag.

Zelf zegt Khattala dat hij onschuldig is. Hij geeft toe dat hij bij de bestorming aanwezig was, maar wilde slechts helpen met het opvangen van gewonden. Als Khattala schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Hoofdpijndossier

De Benghazi-aanslag is voor president Obama een hoofdpijndossier geworden, omdat zijn politieke tegenstanders vinden dat hij probeerde de aanval te bagatelliseren. In eerste instantie zeiden woordvoerders dat het om een uit de hand gelopen protest ging. Later bleek het om een vooropgezet plan te gaan.

Bovendien is er kritiek op Obama's besluit om Khattala binnen het reguliere rechtssysteem te vervolgen. Enkele Republikeinen stelden voor hem rechtstreeks naar Guantánamo te vliegen en daar op te sluiten.

Ook oud-minister Clinton moet het ontgelden: de Republikeinen verwijten haar dat ze het Amerikaanse gebouw niet goed genoeg had laten beveiligen. Ook na haar vertrek bleven tegenstanders op het onderwerp hameren, omdat Clinton mogelijk in 2016 een gooi naar het presidentschap doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl