NOS NieuwsAangepast

'ISSpresso' voor ruimtestation

Het internationale ruimtestation ISS krijgt een echte espresso-machine. Het apparaat, de ISSpresso, wordt precies op tijd ingevlogen voor de eerste vrouwelijke Italiaanse astronaut, Samantha Cristoforetti. Zij zal eind dit jaar voor zes maanden de ruimte in gaan.

Astronauten klaagden regelmatig over de slappe koffie aan boord: instantkoffie die door een rietje moet worden gedronken. Het rietje blijft, anders zweeft de vloeistof door het ISS, maar de koffie wordt aanzienlijk sterker.

Het zal niet lukken een perfect bakje te zetten: door de gewichtloosheid vormt zich een schuimlaag op de koffie. Toch noemt astronaut Don Pettit, die meewerkte aan de ontwikkeling van de ISSpresso, het de beste koffie die ooit in de ruimte is gemaakt.

Proef

De ISSpresso is gemaakt door een Italiaanse koffiebrander in samenwerking met een ontwikkelaar uit Turijn. Het apparaat is 35 bij 45 centimeter groot en weegt 20 kilo. Het kan ook thee en bouillon maken.

De zeskoppige bemanning van het ISS krijgt het apparaat op proef: er gaan eerst twintig porties espresso mee. Als dat bevalt, zullen er meer worden gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl