NOS NieuwsAangepast

Lange rij voor gratis Mauritshuis

Voor het Mauritshuis in Den Haag staan honderden mensen in de rij. Ze kunnen tot middernacht gratis een kijkje nemen in het museum na de verbouwing die twee jaar heeft geduurd.

Koning Willem-Alexander opende het museum aan het eind van de middag. Op het voorplein werd het wereldberoemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer symbolisch welkom geheten.

Het schilderij werd afgeleverd in een enorme transportkist en begroet door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare. Op videoschermen was te zien hoe ze door het verbouwde museum en de nieuwe vleugel naar de plek werd gebracht waar ze komt te hangen.

Lange rij

Na de opening gingen de deuren van het museum open voor het publiek tijdens een speciale, gratis avondopenstelling. Na twintig minuten waren er al ruim 400 mensen binnen. Buiten stonden nog zo'n 1500 mensen te wachten in een lange rij langs de Hofvijver.

Volgens een woordvoerder kan het nog wel even duren voor de laatste mensen ook binnen zijn. "We kunnen 800 mensen tegelijkertijd aan."

Hollandse meesters

Het museum is bij de verbouwing in oppervlakte verdubbeld en er is een ondergrondse verbinding aangelegd met het gebouw aan de overkant van de straat.

In het Mauritshuis zijn in 16 zalen zo'n 260 schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl