NOS NieuwsAangepast

Kiev voert druk Krim-kunst A'dam op

De ruzie tussen Rusland en Oekraïne over de terugkeer van Krim-kunstvoorwerpen uit een Nederlands museum verhardt. Het Oekraïense ministerie van Cultuur schrijft op zijn website dat Nederland heeft besloten dat de kunst teruggaat naar Kiev. Maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt dat bericht tegen.

De zaak draait om de tentoonstelling 'Goud en geheimen van de Zwarte Zee' in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Er zijn sinds februari onder meer archeologische schatten te zien uit vier musea op de Krim.

Annexatie

Die musea kwamen na de Russische annexatie in maart onder beheer van Moskou. De vraag is nu aan welk land de voorwerpen worden teruggestuurd als de expositie eind augustus is afgelopen.

Uit stukken in het bezit van de NOS blijkt dat het Oekraïense ministerie de vier musea op de Krim heeft laten weten dat de kunstschatten terug moeten naar Kiev. Ze zouden volgens de wet eigendom zijn van het museum voor nationale geschiedenis in de hoofdstad.

Museumdirecteur

De directeur van een van de musea op de Krim ziet dat anders. Volgens hem staat in het contract met het Allard Pierson Museum dat de vier musea zelf de stukken terugkrijgen. "Ze horen in de musea van de Krim en ze moeten ook hier worden tentoongesteld. We zijn niet van plan om ze aan wie dan ook te geven."

De museumdirecteur wijst er bovendien op dat een deel van de kunstschatten, waaronder juwelen, sarcofagen en een zwaardschede, zijn gevonden in een tijd dat de Krim nog niet van Oekraïne was, maar van de Sovjet-Unie.

Het Allard Pierson Museum zelf heeft juristen ingeschakeld om uit te zoeken wie gelijk heeft. "Dat neemt veel tijd in beslag, want allerlei Oekraïense wetten moeten worden vertaald", zegt een woordvoerder. "Tot die tijd doen we er geen uitspraken over."

Timmermans

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil ook nog niet op de zaak reageren, maar spreekt het bericht uit Oekraïne tegen dat er al een besluit is gevallen in het voordeel van Kiev.

Minister Timmermans blijft bij zijn mening dat het gaat om een privaatrechtelijke kwestie tussen het Allard Pierson Museum en de musea op de Krim, zegt zijn woordvoerder. Wel wil hij kwijt dat er voor eind augustus een Kamerbrief over de zaak komt.

De Russische politiek mengde al zich al eerder in de discussie. De Russische Tweede Kamer, de Doema, sprak de eis uit dat de kunstschatten teruggaan naar de musea die ze hebben uitgeleend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl