NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers Jezuïeten tevreden

Door redacteur Liedeke Morssinkhof

Op 1 juli sluit de klachtenprocedure voor slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk. Veel slachtoffers zijn ontevreden over de manier waarop hun klacht is afgehandeld. Maar het kan ook anders, bewijst de Lotgenotengroep Jezuïeten. Samen met de Orde der Jezuïeten volgden ze een mediationtraject, tot tevredenheid aan beide kanten.

De slachtoffers vinden dat de Jezuïeten er alles aan gedaan hebben om hen in ere te herstellen. Ruim een jaar geleden begonnen de gesprekken. In een document waarin ze hun ervaringen delen schrijven ze daarover: "De Jezuïeten moesten erop vertrouwen dat slachtoffers geen misbruik zouden maken van het in hen gestelde vertrouwen. Dat deed de orde door naast de slachtoffers te gaan staan en heimelijkheid te doorbreken. Als vertrouwen verlangd wordt, moet dat eerst gegeven worden."

Schuld bekennen

Dat deden de paters onder andere door zelf nieuwe feiten over daders uit hun orde aan te dragen. De slachtoffers hadden daar niet speciaal om gevraagd. Ook bekenden de paters Jezuïeten dat ze nalatig geweest waren en schuld hebben aan de problemen in mensenlevens. De bijbehorende excuses zijn door de slachtoffers als "kristalzuiver" ervaren.

"Het was bijna een bekeringservaring", vertelt pater Johan Verschueren. "We hebben alle mogelijke informatie opgezocht over de daders. Dan kom je dingen tegen die heel confronterend zijn. Maar die dragen wel bij aan het herstel van de slachtoffers."

Partners

Deze aanpak zou hij ook andere ordes en congregaties willen aanraden: "Als je kiest voor gesprekken zie je slachtoffers niet als tegenstanders, maar als partners. Samen ga je op zoek naar de waarheid. Dat helpt slachtoffers en daders om met het verleden in het reine te komen. Ik ben ook meer een voorstander van deze aanpak, dan van het indienen van een officiële klacht bij de klachtencommissie seksueel misbruik van de katholieke kerk."

Verschueren baseert zich op de praktijk: "Ik heb zelf ervaren hoe onzalig het is om als twee partijen tegenover elkaar te staan. Het slachtoffer moet daarbij ook te veel zijn trauma herbeleven, in plaats van samen op zoek te gaan naar een oplossing. Wij hebben in dit traject ervaren dat je ook na een omarming uit elkaar kunt gaan."

Moegestreden

Ook de Lotgenotengroep Jezuïeten hoopt dat meer ordes, congregaties en bisdommen kiezen voor deze aanpak. In de huidige klachtenprocedure, die officieel op 1 juli afloopt, hebben ze geen vertrouwen. Ze vinden de procedure te zakelijk, te veel door de kerk gedicteerd en slopend voor de slachtoffers: "Moegestreden en een instorting nabij, plaatsten vele slachtoffers hun handtekening bij het kruisje om er vanaf te zijn."

Wel willen ze de mensen die voor 1 juli nog een klacht willen indienen, of die al een procedure hebben lopen, ondersteunen. Op kerkelijkmisbruik@gmail.com kan iedereen terecht die steunbewijs nodig heeft om zijn zaak kracht bij te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl