NOS VoetbalAangepast

Vertonghen: dit is heel bijzonder

Het kan raar lopen. De Belg Jan Vertonghen veroorzaakte in het eerste groepsduel tegen Algerije een strafschop, begon in het tweede groepsduel tegen Rusland op de bank en was donderdagavond tegen Zuid-Korea aanvoerder én matchwinner. "Dit is heel bijzonder."

Geen Vincent Kompany en geen Thomas Vermaelen, dus was Vertonghen in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea gelegenheidsaanvoerder. In de 77ste minuut reageerde hij alert op een schot van Divock Origi dat in eerste instantie gekeerd werd door de Koreaanse doelman. Met die 1-0 kroonde de Vertonghen zich ook meteen tot matchwinner.

Even van de wereld

"Ik had het er al wel met Dries Mertens over gehad", zegt Vertonghen. Mertens maakte tien minuten voor tijd de winnende tegen Algerije, in het eerste groepsduel. "Die was toen ook even van de wereld." Vertonghen kent dat gevoel nu ook. Scoren en dan ook nog eens als aanvoerder. "Een moment om te koesteren."

Het leek die kant helemaal niet op te gaan met België, omdat Steven Defour vlak voor rust een rode kaart kreeg. "Het is wel een pluim waard dat we met tien man hebben weten te overleven", vindt Vertonghen. "Gelukkig konden we ze aan het einde nog pijn doen."

Weer de nul

Ook doelman Thibaut Courtois toonde zich een gelukkig man. Hij hield zijn doel schoon, voor de tweede keer op rij. "We wisten dat ze moesten komen en vroeg druk gingen zetten. Ik had een belangrijke redding in de eerste helft, daarna werd het rustiger, tot de rode kaart. Mooi dat we in de tweede helft alsnog de nul hebben kunnen houden. Hopelijk kunnen we zo verder gaan."

België groepswinnaar en daarmee ontlopen ze Duitsland. Daar is Courtois wel blij mee. "Ik denk dat Duitsland de sterkste opponent is, maar de Verenigde Staten zijn ook niet makkelijk. Ik hoop dat we doorgaan, het liefst met goed spel, maar het belangrijkste is dat we winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl