NOS NieuwsAangepast

"Softdrugsbeleid moet op de schop"

De PvdA in de Eerste Kamer wil niet meewerken aan het strenge softdrugsbeleid van minister Opstelten. Senator Ter Horst zegt vanavond in Nieuwsuur dat het totale softdrugsbeleid op de schop moet.

Volgens Ter Horst is het telen van softdrugs niet meer in de hand te houden, zijn onder- en bovenwereld bijna niet meer van elkaar te onderscheiden en zal de nieuwe wet dat niet verbeteren. Ze wil de minister oproepen om binnen een half jaar een regio aan te wijzen voor een proef met gereguleerde en gecertificeerde hennepteelt voor de coffeeshops. De overige hennepteelt zou dan keihard moeten worden aangepakt.

Minister Opstelten liet eind vorig jaar al weten dat hij geen voorstander is van zo'n proef. In een wetsvoorstel wil Opstelten het beleid juist aanscherpen. Het wordt na de zomer in de Eerste Kamer besproken.

VVD-steun

Toch krijgt de PvdA bijval van veel burgemeesters, ook van de VVD, de partij van de minister. Eén van hen is Onno Hoes van Maastricht. Hij was in het verleden kritisch over het legaliseren van de wietteelt, maar is daar anders over gaan denken.

"We moeten reguleren, reguleren, reguleren. Dan kunnen we de vraag goed organiseren en de criminaliteit hard aanpakken," zegt hij tegen Nieuwsuur.

"De opstelling van minister Opstelten en de Tweede Kamer is eigenlijk dat we de ogen dichtdoen voor wat er zich afspeelt aan de achterdeur. Dus je kunt wel doorgaan met dit beleid, maar dat is dweilen met de kraan open. Als we die achterdeur legaliseren en als we zicht gaan krijgen op de productie, dan weten we ook wat er crimineel is en wat niet."

Kan toch niet

"Het kan toch niet zo zijn dat één persoon, minister of niet, ervoor zorgt dat steeds meer mensen in de armen worden gedreven van criminele netwerken? Dat kan de minister toch niet voor zijn rekening nemen?", zei Ter Horst in Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl