NOS Nieuws Politiek Aangepast

GL-Kamerlid Voortman geschorst

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik heeft Kamerlid Voortman voor een maand geschorst. Volgens hem heeft ze vertrouwelijke stukken over de sollicitatie-procedure voor de Nationale ombudsman in de fractie besproken. "Zij en ik betreuren dat ten zeerste; dat had niet mogen gebeuren", zegt Van Ojik. Voortman wordt, het reces niet meegerekend, voor een maand "van het Kamerwerk voor GroenLinks uitgesloten".

De fractievoorzitter en Voortman spreken wel met klem tegen dat GroenLinks-Kamerleden vertrouwelijke informatie naar de pers hebben gelekt. "Zij heeft met het lek niets te maken en dat geldt ook voor andere Kamerleden van GroenLinks." Gisteren werd bekend dat het bestuur van de Tweede Kamer de rijksrecherche heeft ingeschakeld om het lek te onderzoeken.

Gesprekken

Van Ojik meldt dat hij naar aanleiding van het besluit van het Kamerbestuur zelf gesprekken heeft gevoerd binnen zijn fractie om te zien welke rol GroenLinks-Kamerleden mogelijk hebben gespeeld.

Dat onderzoek heeft geleid tot de schorsing van Voortman. Van Ojik baseert zich daarbij op de "strekking van het Reglement van Orde van de Kamer." Daarin staat dat het Kamerbestuur de Kamer kan voorstellen leden die geheimhouding schenden voor een maand uit te sluiten van vergaderingen van een of meer commissies.

Verantwoordelijkheid

Maar Van Ojik heeft nu zelf dus een besluit genomen. Kamervoorzitter Van Miltenburg respecteert dat GroenLinks "zelf verantwoordelijkheid heeft genomen", maar zet het onderzoek van de rijksrecherche door.

De NOS meldde vorige week op basis van een anonieme bron twee namen van mensen die naar de functie van Ombudsman hebben gesolliciteerd, maar die het niet zijn geworden.

Tang

Dit soort straffen komen niet vaak voor. In 2009 mocht het PvdA-Kamerlid Tang een maand het woord niet voeren over financiën, omdat hij vertrouwelijke informatie over Prinsjesdag aan de pers had gegeven.

STER reclame