Tijdens het staatsbezoek aan Polen heeft koning Willem-Alexander een uitgebreid gesprek gehad met de Nederlandse pers. Het was voor het eerst dat een Nederlandse vorst tijdens een staatsbezoek zo'n persgesprek hield met camera's erbij. Koningin Beatrix deed dat nooit. Het staatsbezoek aan Polen begon dinsdag.

De koning sprak met de pers vooral over solidariteit. Hij zei dat Polen een zeer gewaardeerd lid is van de Europese Unie. Vanwege de centrale ligging heeft het land een belangrijke functie voor de communicatie tussen Oost- en West-Europa.

Solidair

Daarom moeten we volgens Willem-Alexander schouder aan schouder staan met de Polen. Vanwege die solidariteit heeft Nederland ook F-16's gestuurd toen de spanningen tussen Rusland en Oekraïne opliepen.

Koning Willem-Alexander zei verder onder meer dat er veel redenen waren om Polen uit te kiezen voor zijn eerste staatsbezoek. Zoals de Poolse militairen die hebben geholpen bij de bevrijding van Nederland.

Vrije verkiezingen

Maar ook het 25-jarig jubileum van de vrije verkiezingen in Polen en het feit dat het land sindsdien lid is geworden van de NAVO en de Europese Unie. Volgens Willem-Alexander zijn Polen en Nederland goede vrienden en partners.

Op de vraag of het Polenmeldpunt besproken is, zei de koning dat er ook onder goede vrienden af en toe wel strubbelingen zijn en dat goede vrienden daar ook over kunnen praten. Maar het Polenmeldpunt was geen gespreksonderwerp, antwoordde de koning uiteindelijk.

Kritiek

De koning kreeg ook de vraag wat hij ervan vindt dat er na een jaar op de troon toch iets van kritiek begint door te sijpelen. Willem-Alexander antwoordde dat hij altijd bezig is met het beste voor Nederland op de lange termijn. Volgens hem zou het daarom raar zijn om te reageren op kritiek op de korte termijn.

Over de ophef op de gang van zaken rond zijn huis in Griekenland zei hij dat daarover Kamervragen zijn gesteld. Die vragen horen volgens hem ook thuis in de Tweede Kamer, omdat het valt onder de ministeriële verantwoordelijkheid. Willem-Alexander wilde zelf niets zeggen over de ophef rond zijn Griekse huis.

STER reclame