NOS NieuwsAangepast

Vanavond geen vluchten in België

De vluchten van en naar Zaventem en andere Belgische luchthavens zijn om 18.45 uur voor twee uur stilgelegd door een staking door de luchtverkeersleiders van Belgocontrol. Het is niet duidelijk of alle verkeersleiders meedoen. Vannacht tussen 02.00 en 04.00 uur zou er weer een staking zijn.

De vakbonden ACV en VSOA organiseren de staking, maar de socialistische bond ACOD doet niet mee.

De bonden protesteren tegen nieuwe bezuinigingen die de Belgische overheid Belgocontrol wil opleggen. Overleg met Belgocontrol heeft vanmiddag niets opgeleverd.

Het luchtruim is tot 20.45 uur dicht. Daarna zal het vliegverkeer geleidelijk worden hervat. De actie komt op het moment dat in België de vakanties beginnen. Brussels Airport verwacht vandaag hinder voor zo'n 12.000 tot 15.000 passagiers.

John Kerry

De Nederlandse luchtverkeersleiding LVNL verwacht dat de sluiting van het Belgische luchtruim ook gevolgen heeft voor vluchten vanuit Nederland. Vermoedelijk zullen vliegtuigen moeten uitwijken. Tot hoeveel vertraging dat zal leiden, is nog niet te zeggen.

De Amerikaanse minister John Kerry strandde door de staking op de luchthaven van Brussel. Hij had door willen vliegen naar Parijs, maar moest nu met de trein verder reizen. Hij heeft in Parijs een bespreking met zijn Franse en Israëlische ambtgenoten Fabius en Lieberman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl