NOS NieuwsAangepast

"Vrijgeven gokmarkt vertraagd"

Gokbedrijven verwachten dat de markt voor online kansspelen niet op 1 januari 2015 wordt vrijgegeven. Ze denken dat het kabinet langer nodig heeft om nieuwe wetgeving over gokken erdoor te krijgen.

Het kabinet heeft als streven om de gokmarkt per 1 januari 2015 vrij te geven. Buitenlandse bedrijven kunnen dan een vergunning aanvragen om in Nederland online kansspelen aan te bieden. Consumenten kunnen nu nog officieel alleen bij Nederlandse bedrijven zoals de Staatsloterij en de Lotto terecht.

Kwestie van tellen

"Het is een kwestie van simpel tellen om te weten dat we die datum niet gaan halen", zegt Rutger-Jan Hebben van de Stichting Speel Verantwoord. Onder meer Unibet, Bet365 en Pokerstars zijn bij die stichting aangesloten. "De wetgeving moet nog door de Tweede en Eerste Kamer, de vergunningen moeten nog worden verstrekt. Dan ben je zo een jaar tot anderhalf jaar verder."

Ook advocaat Justin Franssen, gespecialiseerd in wetgeving over gokken, weet zeker dat 1 januari 2015 te optimistisch is. "Op z'n vroegst in het tweede of derde kwartaal van 2015 wordt de markt vrijgegeven", denkt hij.

Gokzender

Het kabinet houdt vooralsnog vast aan de datum van 1 januari. Bedrijven zijn zich al aan het voorbereiden op het vrijgeven van de gokmarkt. Zo heeft SBS plannen om een gokzender op te richten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl