NOS NieuwsAangepast

Daphne Deckers redde het nog net

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

"Laat ons niet de generatie politici worden die er verantwoordelijk voor wordt gehouden dat we geen werkende antibiotica meer hebben." Met die oproep aan haar collega-ministers uit bijna dertig landen zette minister Edith Schippers van VWS de toon op de internationale conferentie over antibioticaresistentie in Den Haag.

"In de vorige eeuw hebben antibiotica de levens van vele miljoenen mensen gered," aldus Schippers. "Ze verhoogden onze levensverwachting met zo'n twintig jaar. Als we deze kostbare geneesmiddelen kwijtraken, komt het leven van miljoenen mensen in gevaar."

Blaasontsteking

Columniste en schrijfster Daphne Deckers maakte indruk met een speech over de blaasontsteking die ze een jaar geleden opliep. De dokter schreef antibiotica voor, maar die helpen niet. Ze hield pijn en bleef zich vermoeid voelen.

Na een tijdje kreeg ze ook rugpijn, tot ze september vorig jaar na het presenteren van een televisieprogramma, instortte. Haar hele lichaam trilde. Deckers belandde in het ziekenhuis en kreeg vijf dagen lang een infuus met antibiotica.

Ook die behandeling bleek niet afdoende. Met Kerstmis 2013 werd ze weer opgenomen in het ziekenhuis. Een uroloog vertelde dat de E.coli die haar blaasontsteking veroorzaakte in principe te behandelen was met acht verschillende antibiotica. Maar doordat de bacterie resistent was voor zeven daarvan, bleef er maar één over. Die achtste werkte.

Maar wat gebeurt er, zei Deckers, als die bacterie leert om zich te verdedigen tegen antibioticum nummer acht? Nu al maakte de uroloog van Deckers de afspraak met haar aan het eind van zijn dienst, omdat daarna alles gedesinfecteerd moest worden. Het maakte Deckers er bewust van dat ze behalve patiënt ook een besmettingsgevaar vormde voor haar omgeving.

Waarschuwing

Margaret Chan, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarschuwde haar gehoor nog eens dat de toename van antibioticaresistentie veel sneller gaat dan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dit is geen toekomstige bedreiging die sluimert achter de horizon. Het is er, hier en nu, en de gevolgen ervan zijn verwoestend.

Behalve Chan spraken ook nog haar evenknieën van de Wereldvoedselorganisatie FAO en de Werelddierengezondheidsorganisatie OIE.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl