NOS NieuwsAangepast

Van vermissing, zoektocht tot vondst

Met de vondst van Kris en Lisanne vallen de belangrijkste puzzelstukjes op hun plek. De belangrijkste vraag blijft onbeantwoord: Wat is er precies gebeurd sinds hun verdwijning? De feiten op een rij.

Kris en Lisanne reizen naar Panama om Spaans te leren. Ze slapen bij een gastgezin. De vrouwen vertrekken op 1 april vanuit Boquete voor een wandeling. Sindsdien zijn ze vermist.

De vage tips stapelen zich in de eerste maanden op, totdat er op 14 juni spullen worden gevonden van de vermiste Nederlanders.

Acht uur door regenwoud

Het gaat om een rugzak met twee telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera. Ook zitten er twee bh's in en 83 dollar. De rugzak ligt op een struik langs de rivier Culebra ver ten noorden van Boquete.

Een Indiaanse boerin heeft de rugzak gevonden, terwijl ze aan het werk is in een rijstveld. Ze is daarna zo snel mogelijk naar een kennis in Boquete gegaan, een voettocht van acht uur dwars door het regenwoud.

Ze vertelt de kennis wat ze heeft gevonden en dat de rugzak mogelijk met de vermiste Nederlandse vrouwen te maken heeft. De buurman alarmeert vervolgens de politie.

Doorbraak

Een onderzoeksteam met een officier van justitie vliegt daarna meteen per helikopter naar de vindplaats. Daar wordt vastgesteld dat het inderdaad om spullen van de vrouwen gaat. De woordvoerder van de families, Nikki van Passel, spreekt van een doorbraak.

Het gaat echter om bergachtig en zeer slecht toegankelijk gebied. De Panamese autoriteiten kunnen niet direct afreizen naar de locatie omdat het gebied moeilijk bereikbaar is en het weer tegenzit.

Botten en een schoen

Naar aanleiding van de vondst start 19 juni een nieuwe, gerichtere zoektocht naar de vermiste vrouwen. Bij die zoektocht worden botten van een vrouwenheup en een schoen gevonden.

Na DNA-onderzoek melden bronnen op 22 juni aan NOS-verslaggever Eva Wiessing dat de gevonden menselijke resten van Lisanne zijn. Woensdag wordt bekend dat er ook botresten zijn gevonden van Kris Kremers.

De familie wil verder zoeken naar de oorzaak. Het is de vraag in hoeverre de Panamese autoriteiten daarbij zullen helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl