NOS NieuwsAangepast

"Marine le Pen gaf de doorslag"

Volgens de Poolse nationalist Janusz Korwin-Mikke is de samenwerking voor een gezamenlijk fractie in het Europees Parlement niet misgelopen vanwege Geert Wilders, maar door Marine le Pen.

Wilders had geen problemen met hem en zijn partij, maar het was de fractieleidster van het Franse Front National die hem volkomen onverwacht niet meer zag zitten. "Gisteren ging iedereen er nog van uit dat de samenwerking zou doorgaan." Maar Le Pen vond Korwin-Mikke ineens te extreem, zegt de Pool in een gesprek met Nieuwsuur.

Toch niet

Wilders was gisteren nog in het Europees Parlement, haalde daar zijn toegangspas op en leverde er een brief in, waarin staat dat hij per 1 juli met volledig recht zitting wil nemen in het EP. Vandaag bracht hij naar buiten dat hij dat toch niet doet.

Nu er op korte termijn geen Europese fractie komt waar de PVV lid van is, ziet Wilders geen reden meer voor een dubbelmandaat. Hij zet zijn juridische procedure ook niet door.

Kannibaal

Korwin-Mikke houdt er bijzondere opvattingen op na. Zo wil hij vrouwen het kiesrecht ontnemen, omdat mannen intelligenter zouden zijn dan vrouwen. Samenwerking met Le Pen en Wilders ziet hij nog steeds zitten. Hij zegt tegen Nieuwsuur: "Ik zou met iedereen samenwerken, zelfs met een kannibaal."

Verder voorspelt Korwin-Mikke dat Marine le Pen de controle kwijt zal raken over haar partij, het Front National.

Dat er nu geen groep komt, kan Korwin-Mikke weinig schelen. Hij krijgt minder subsidie, maar hij heeft wel meer vrijheid om te zeggen wat hij wil, zonder dat iemand hem de mond snoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl