Universiteiten: studies snel op orde

tijd van publicatie Aangepast

De koepel van de veertien Nederlandse universiteiten, VSNU, heeft direct actie ondernomen toen bekend werd dat een deel van de alfa-opleidingen onder de maat is. Binnen anderhalf tot twee jaar zijn de studies weer op niveau, zei voorzitter Karl Dittrich op Radio 1.

Studenten moeten zich vooral geen zorgen maken, benadrukte Dittrich. "Hun diploma is rechtsgeldig."

Vanochtend maakte de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) bekend dat 26 van de 212 geesteswetenschappelijke opleidingen een onvoldoende scoren. Vooral in de eindfase, bij de beoordeling van scripties, schieten studies zoals geschiedenis en communicatie- en informatiewetenschappen tekort.

Streng

Volgens de VSNU is dit jaar scherper naar het niveau van de opleidingen gekeken dan voorheen. Dat verklaart het aantal onvoldoendes, aldus Dittrich. "We hebben een buitengewoon streng accreditatiestelsel."

Ieder jaar bekijkt de NVAO een ander studiecluster. Dittrich verwacht niet dat hetzelfde beeld naar voren komt wanneer de b├Ęta- en gamma-opleidingen onder de loep worden genomen. "Ik kan volhouden dat het niveau van het Nederlandse hoger onderwijs goed is."

Geesteswetenschappen "de dupe"

Volgens studentenvakbond LSVb zijn de studies "er de dupe van geworden" dat er veel onderwijsgeld naar techniekopleidingen is gegaan en niet naar de geesteswetenschappen. Ook de nadruk op onderzoek is ten koste gegaan van het alfa-onderwijs, zegt de bond.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt dat er de afgelopen jaren te veel is ingezet op onderzoek. "Daardoor is er te weinig aandacht besteed aan kwalitatief goed onderwijs", staat in een verklaring.

Communicatie

Beide organisaties benadrukken dat studenten van de betreffende opleidingen goede informatie moeten krijgen over wat dit voor hen betekent. "Dit vraagt om duidelijke en eerlijke communicatie: wat speelt er bij de opleiding en wat gaat de opleiding doen om dit op te lossen?", schrijft de LSVb.

ISO en LSVb willen ook dat de studenten komende tijd goed worden begeleid. De universiteiten moeten "hun verantwoordelijkheid nemen", zegt het ISO. "Een instelling moet garanderen dat elke student de opleiding verlaat met een kwalitatief hoogwaardig diploma."

STER Reclame