NOS NieuwsAangepast

Haagse jihadronselaar opgepakt

De Haagse politie heeft een man van 18 aangehouden op verdenking van het ronselen van mensen voor de oorlog in Syrië. De Hagenaar zou zelf ook naar Syrië hebben willen afreizen.

De man wordt verdacht van het aanzetten tot terreur. Ook had hij volgens de politie "opruiende geschriften" in bezit die hij via sociale media verspreidde.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of de man langer vast blijft zitten. De politie en het OM willen verder geen nadere bijzonderheden bekendmaken.

Topprioriteit

Vorige week schreef minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland maatregelen heeft getroffen om te voorkomen dat jihadisten afreizen naar Syrië. Timmermans noemde het een topprioriteit om de samenleving te beschermen tegen teruggekeerde jihadgangers.

Volgens de AIVD zijn er vorig jaar ruim honderd moslims vanuit Nederland naar Syrië afgereisd om te vechten tegen het bewind van president Assad. Volgens minister Timmermans zijn die vooral bij milities van ISIS terechtgekomen.

Dewarereligie.nl

Volgens bronnen gaat het om Oussama C., alias Abou Yazeed. Hij was zondag nog een van de sprekers op een benefietavond voor Syrië.

Abou Yazeed is leerling geweest op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam, die in opspraak kwam door de diefstal van examens. Hij maakte er zijn havo-opleiding niet af omdat hij radicaliseerde en in de ban raakte van radicale moslimgroepen als Sharia4Belgium. Hij ontpopte zich als moslimprediker.

In videopreken op internet roept hij jongeren op deel te nemen aan de jihad in Syrië. De omstreden website De Ware Religie publiceerde ook een aantal videopreken van Abou Yazeed. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft de website zich sinds vorig jaar ontpopt tot een belangrijke spreekbuis van de Nederlandstalige jihadistische beweging.

Volgens De Ware Religie is Abou Yazeed geen medewerker van de website, wel wordt erkend dat de website preken van de man heeft verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl