NOS NieuwsAangepast

Piloten tegen Lelystad Airport

De piloten van de vakbond van verkeersvliegers (VNV) zijn tegen de uitbreiding van luchthaven Lelystad. Recentelijk besloot het kabinet tot een uitbreiding van het vliegveld in Flevoland.

Volgens de vakbond zal uitbreiding van Lelystad de positie van Schiphol ondermijnen. Voorzitter Steven Verhagen zegt dat de beslissing tot uitbreiding vooral politiek is. "Het heeft niks te maken met luchtvaart- of bedrijfseconomie."

Geluidsoverlast

Volgens het Aldersakkoord uit 2008 zal luchthaven Lelystad de groei van Schiphol opvangen. Daarin werd afgesproken dat er een maximum komt aan het aantal vliegbewegingen op Schiphol.

De VNV vindt dat er opnieuw "weloverwogen" naar het akkoord gekeken moeten worden. "Sindsdien is er veel veranderd en is de geluidsoverlast aantoonbaar afgenomen door de stillere vliegtuigen", zegt Verhagen

De piloten denken dat een nieuwe luchthaven in de polder geen winst kan maken en dat er geld bij zal moeten. De eigenaar van de Lelystad Airport, Schiphol, zal dat geld moeten bijleggen. Budgetairlines als Ryanair en Norwegian zullen daarvan profiteren. Die kunnen dan tegen heel lage tarieven concurreren met luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol vliegen .

Begin april werd bekend dat Schiphol 90 miljoen euro in de luchthaven bij Lelystad gaat investeren. Aanstaande donderdag praat de Kamer over de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl