Een rechtbank in Egypte heeft de Nederlandse journaliste Rena Netjes bij verstek tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld, omdat ze valse informatie zou hebben verspreid en de verboden Moslimbroederschap zou hebben geholpen. Negen andere afwezige verdachten kregen in dezelfde zaak ook tien jaar.

Netjes is in Nederland. Zij mocht in februari Egypte verlaten en de uitkomst van het proces in Nederland afwachten. Haar vertrek volgde na bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Caïro. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Egypte.

Drie journalisten van al-Jazeera, die al een halfjaar in voorarrest zitten, zijn tot een celstraf van zeven jaar veroordeeld. Een van hen is de Australiër Peter Greste. Hij en de anderen zaten vast in de beruchte Tora-gevangenis in Caïro. Net als Netjes ontkennen de andere verdachten alle beschuldigingen.

Terroristencel

Netjes werkte in Egypte voor het Parool, BNR-Nieuwsradio en de NOS. Voor haar werk stond zij in contact met medewerkers van de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De autoriteiten zeggen dat al-Jazeera de verboden Moslimbroederschap steunt.

Bij een bezoek van Netjes aan het al-Jazeera-kantoor in het Marriott-hotel in Caïro werd haar naam genoteerd. Die kwam terecht op een lijst van twintig mensen, die ervan worden verdacht lid te zijn van een terroristische organisatie die gericht is op het verspreiden van valse informatie.

Appartement

Netjes blikte zaterdag in het Parool vooruit op de uitspraak van vandaag. Ze zag wel aankomen dat ze veroordeeld zou worden en zeker voorlopig niet naar Caïro kan terugkeren."Maar ik tel mijn zegeningen, ik ben vrij!"

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is zeer teleurgesteld en heeft de Egyptische ambassadeur om uitleg gevraagd.

STER reclame