NOS NieuwsAangepast

De mysterieuze leider van ISIS

Hij is een van de beruchtste mannen ter wereld: Abu Bakr al-Baghdadi, leider van de jihadistische organisatie ISIS. Er zijn slechts twee foto's van hem in omloop en, in tegenstelling tot andere leiders van terroristische organisaties, verschijnt hij niet in videoboodschappen. Zelfs zijn eigen manschappen spreken niet direct met hem. Wie is deze man, die ook wel de "onzichtbare sjeik" wordt genoemd?

Zoals veel Arabische strijders gebruikt Baghdadi een oorlogsnaam. Hij zou in 1971 zijn geboren in de Iraakse stad Samarra, ten noorden van Baghdad, als Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai. Toen de Amerikanen in 2003 het land binnenvielen om dictator Saddam Hussein te verdrijven, was hij daar geestelijke van een moskee.

Al-Qaida

De terroristenleider zou toen al radicale gedachten hebben. Andere verhalen doen echter geloven dat hij radicaliseerde toen hij na de inval vier jaar gevangen zat in de Amerikaanse basis Camp Bucca. Hij zou daar in contact zijn gekomen met al-Qaida-strijders die daar ook gevangen werden gehouden. Het is in ieder geval zeker dat hij in de jaren die volgden opklom tot leider van een groepering die zich later ISIS zou noemen.

Baghdadi heeft nooit trouw gezworen aan al-Qaida. Toen de huidige leider van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ISIS vroeg om alleen in Irak te strijden en het Syrische front aan de terroristische organisatie al-Nusra over te laten, weigerde hij.

Dit besluit, samen met zijn meedogenloze wijze van oorlogvoeren in Irak en Syrië, maakt ISIS een aantrekkelijke organisatie voor jihadisten uit de hele wereld. Foto's van geëxecuteerde tegenstanders in Irak doen zijn reputatie alleen maar goed.

Gezocht

In het najaar van 2011 werd hij door de Amerikaanse veiligheidsdiensten officieel bestempeld als gevaarlijke terrorist. Op zijn hoofd staat een prijs van 10 miljoen dollar. Dat is voor diegene die informatie geeft waardoor hij kan worden opgepakt of gedood. Dat zou ook kunnen verklaren waarom Baghdadi niet graag in de publiciteit staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl