NOS VoetbalAangepast

Café De Mooie Vrouw

Door NOS-presentator Tom Egbers

Effie - zoals hij door vrienden werd genoemd - reed dagelijks over een schitterend glooiende landweg. Altijd was het koud, vooral gedurende de Hollandse wintermaanden. Maar zodra hij, halverwege zijn bestemming, het Mariabeeld in een akker langs de weg zag opdoemen, telde hij zijn zegeningen en sloeg een kruisje. Veel verder weg van huis kon hij niet zijn, maar Effie had in goed Braziliaans al snel besloten dat "home is where the heart is."

De mensen waren goed voor hem. Telkens als hij scoorde werd Effie - voluit: Everton Ramos da Silva, uit São Paulo - door de fans van zijn club toegezongen: "Brasiiiiiil, lalalalalalalala." Er hing in het stadionnetje, altijd op dezelfde plek, een Braziliaanse vlag. Voor hem.

Everton leerde snel Nederlands. Hij sprak het zelfs met een hartverwarmend, licht Twents accent. Ootmarsum, dicht bij de Duitse grens, was zijn woonplaats. Een schilderachtig dorp, waar mensen elkaar op straat "goedemorgen" zeggen, en waar men tijd heeft.

Everton, de exotische Braziliaan die zijn karakteristieke provincieclub toch iets van internationale allure gaf, werd topscorer van alle seizoenen dat Heracles ooit in de eredivisie speelde.

Toen kwam de dag, in de herfst van zijn carrière als goalgetter, dat hij moest besluiten zijn pensioen veilig te stellen. Hij verliet zijn Hollandse vrienden na zeven prachtjaren. De voetbalnomade trok naar het warme Saudi-Arabië. Voor het geld dus. Maar zijn verblijf aldaar liep uit op een overnachting in hotel De Aap. Everton werkte zich in het zweet, scoorde, maar moest wachten op zijn geld dat maar niet wilde komen. Gedesillusioneerd keerde hij terug naar zijn vaderland, naar São Paulo.

Een paar dagen geleden twitterde Everton een foto waarop hij en zijn vrouw een Oranjeshirt dragen. Hij schreef dat hij meeleeft met, zoals hij het zelf noemt, "mijn tweede land."

Gisterochtend vloog ik met onze NOS-equipe van Rio naar São Paulo. Boven die ontzagwekkend grote stad van twintig miljoen inwoners en vele duizenden wolkenkrabbers vroeg ik mij af waar hij zou kunnen wonen. En ik begreep ook waarom hij zo had genoten van de landweg tussen Ootmarsum en Almelo, met het Mariabeeld halverwege de route. Het ligt vlak bij de uitspanning die vroeger een café was, met de heerlijke naam "Café De Mooie Vrouw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl