NOS NieuwsAangepast

Van Nelle op werelderfgoedlijst

De Van Nelle-fabriek in Rotterdam staat sinds vandaag op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dat heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco in Qatar besloten.

De erkenning betekent dat de Nederlandse overheid door de VN-organisatie wordt verplicht om de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek goed te onderhouden. De Van Nelle-fabriek krijgt mogelijk ook geld van Unesco.

Wereldwijde reclame

Het besluit betekent wereldwijde publiciteit voor het gebouw. De fabriek dateert van eind jaren twintig. Tegenwoordig zitten er mediabedrijven en ontwerpbureaus in.

Nederland telt nu tien erkende erfgoederen, waaronder de Waddenzee, de Amsterdamse grachten en de molens bij Kinderdijk. Deze attracties trekken veel toeristen.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is blij met de uitverkiezing, zei hij vanuit Qatar. Rotterdam is volgens hem onbetwist de architectuurstad van Nederland. "Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe en historische iconen. De Van Nelle-fabriek is een van die iconen; een gebouw dat uniek is voor zijn tijd, in materiaal en vorm en vanuit sociaal oogpunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl