NOS NieuwsAangepast

"AIVD verliest grip op jihadisten"

Inlichtingendienst AIVD is door bezuinigingen niet meer in staat om jihadisten in Nederland goed te volgen. Dat staat in een nota van de inlichtingendienst die volgende week verschijnt. Bronnen aan de NOS bevestigen de strekking van een artikel over de nota in het NRC Handelsblad.

Volgens het rapport is de beweging van jihadisten van structuur veranderd, waardoor het nu nog moeilijker is om de terroristen te pakken te krijgen. Daarnaast heeft de inlichtingendienst te maken met bezuinigingen. "Als die doorgaan, moet de dienst essentiële taken laten vallen en moeten complete jihad-teams worden opgeheven", schrijft NRC.

Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk zegt op Radio 1 dat er nu al een groot capaciteitsprobleem is bij de inlichtingendienst. Bezuinigingen zouden die problemen alleen maar vergroten. Minister Opstelten is het niet eens met de kritiek. Hij zegt juist dat alle Nederlandse jihadstrijders in beeld zijn.

Verandering van structuur

In september vorig jaar waarschuwden experts in de Tweede Kamer al voor de gevolgen van de 70 miljoen euro die de dienst moet korten. Hoogleraar Veiligheid en Recht Erwin Muller zei toen dat er voor de geheime dienst niet veel meer overblijft dan "goed de krant lezen".

In de nota die volgende week wordt gepresenteerd zou staan dat sinds de oorlog in Syrië het 'homegrown jihadisme' in 2013 binnen enkele maanden wezenlijk van structuur is veranderd. Eenrichtingsverkeer als webfora en contacten met predikers zouden plaatsmaken voor dynamische sociale media, zoals chatprogramma's, waarmee gelijkgestemden elkaar beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl