NOS NieuwsAangepast

"DNA-test Panama duurt weken"

Het gaat zeker twee weken duren voordat is vastgesteld of de botresten die in Panama zijn gevonden, inderdaad van de vermiste Kris en Lisanne zijn. Dat zei DNA-expert Thirsa Kraaijenbrink op Radio 1.

Het probleem is dat het moeilijk is om DNA uit botresten te isoleren. Dat proces duurt volgens Kraaijenbrink al enkele dagen. "Daarna moet er nog een DNA-profiel van worden gemaakt en dat duurt minimaal een week, afhankelijk ook van de kwaliteit van het DNA."

Aangetast

De kwaliteit van het DNA kan zijn aangetast door de omstandigheden in de Panamese jungle, zoals het weer en de bodemgesteldheid.

Kraaijenbrink werkt als deskundige bij het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek van de Leidse Universiteit. Ze is niet direct bij de zaak in Panama betrokken en weet dus ook niet wat er precies is gevonden.

Sneller duidelijkheid

Het is mogelijk dat de schoenen die zijn gevonden, ook DNA-materiaal opleveren. In dat geval zou er sneller duidelijkheid kunnen komen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een 'DNA-6 uur'-traject ontwikkeld, vertelt Kraaijenbrink. "Maar dat werkt alleen voor specifieke materialen waar snel DNA uit te halen is. Daar horen botresten simpelweg niet bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl