NOS NieuwsAangepast

Pensioenfonds ZZP'ers: moet je wel geld hebben

Bij een vaste werkgever gebeurt het automatisch, maar ZZP'ers moeten het zelf regelen: hun pensioen. Tot nu dan, want er komt een nieuw pensioenfonds speciaal voor ZZP'ers. Je mag zelf weten of je eraan meedoet en hoeveel geld je inlegt. Maar nog niet iedereen loopt ervoor warm.

ANP

Goedkoper

Als je in loondienst werkt, wordt er automatisch elke maand een klein bedrag van je salaris ingehouden voor je pensioen. Het nieuwe pensioenfonds is dus flexibeler. ZZP'ers mogen ook zelf bepalen wanneer ze hun pensioen uitbetaald krijgen, zolang het maar ergens tussen hun 60ste en 70ste levensjaar is.

Pensioenuitvoerder APG, de bedenker van het fonds, belegt het geld. Daarom zou het een stuk goedkoper zijn dan individuele pensioenregelingen voor zelfstandigen, zegt een aantal ZZP-organisaties dat de plannen steunt.

ANP

Geen geld

Maar geld is een probleem. Eén op de drie zelfstandigen zonder personeel heeft aan het eind van de maand geen geld over om in het fonds te leggen. Dat blijkt uit de ZZP Barometer van april, een enquête die vier keer per jaar wordt gehouden onder 50.000 ZZP'ers.

Jasper Runneboom heeft al een paar een jaar eigen bedrijfje. Dat gaat best goed, maar toch houdt hij aan het eind van de maand niet genoeg geld over om te sparen. "Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit, want ik ben nog jong. Ik heb toch alle tijd?", zegt hij. "Voor mezelf heb ik uitgerekend dat ik over ongeveer twee jaar geld genoeg heb om een pensioen op te bouwen. Dan heb ik denk ik nog voldoende tijd."

Maar beleggen in het nieuwe fonds? Nee. "Via een pensioenfonds zal ik nooit gaan sparen", zegt Jasper. Het hoort er wel bij als ZZP'er om zelf te zorgen voor je oude dag. Het is veel veiliger om gewoon te sparen."

ANP

Geen prioriteit

"Ik ben niet direct geïnteresseerd in het pensioenfonds voor ZZP'ers", zegt Lotte Werter, ook zelfstandige. "Pensioenfondsen zijn de laatste tijd niet bepaald goed in de media gekomen. Daarom zet ik liever zelf geld apart, voor zover het überhaupt lukt om te sparen."

Lotte maakt zich veel drukker over haar situatie nu. "Mijn eerste prioriteit is mezelf onderhouden, mijn pensioen is iets waar ik me meer op de lange termijn op ga focussen. Dat zie ik ook bij andere ZZP'ers: eerst geld verdienen en genoeg klussen binnenhalen, daarna pas geld apart zetten. Ik maak me meer zorgen over de vraag of ik morgen werk heb, dan of ik over vijftig jaar geld op de bank heb staan."

ANP

Marketingstunt

En of het nieuwe pensioenfonds nou echt zo voordelig is? "Het woord 'collectief pensioenfonds' is misleidend", zegt Jeroen Sakkers van de ZZP Barometer. "ZZP'ers krijgen alleen het geld dat ze hebben ingelegd plus de rente daarop. Bij traditionele pensioenfondsen is het zo dat iedereen geld inlegt, het fonds daar veel rente over krijgt en dat vervolgens weer onderverdeeld onder de deelnemers. Dat kan hier dus niet."

De oplossing volgens Sakkers: gewoon zelf sparen voor je oude dag.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl