NOS NieuwsAangepast

"Travel niet met Travelbird.nl"

Pas op met Travelbird, waarschuwt reisbrancheorganisatie ANVR. Gaat het bedrijf nu failliet, dan zitten de reizigers met de gebakken peren: hun reis gaat niet door, of ze mogen ineens zelf lappen voor de terugreis. Daarom staat Travelbird op de zwarte lijst.

Het gaat om reizen die de reissite zelf heeft samengesteld, en sinds november vorig jaar verkoopt. Het bedrijf is niet aangesloten bij een fonds dat reizigers bij een faillissement geld teruggeeft. En dat is wel verplicht. Als Travelbird failliet gaat, wordt de hele reisbranche erop aangekeken, zegt een woordvoerder van ANVR.

"Onnodig en onbegrijpelijk"

Travelbird zegt dat ze wel al een aanvraag hebben gedaan bij SGR, het meest gebruikte garantiefonds. Maar volgens Symen Jansma, één van de directeuren, duurt het langer dan gedacht om het rond te krijgen. Intussen begon het bedrijf wel al met het verkopen van de reizen en lopen reizigers dus een risico. De SGR wil niet zeggen of de aanvraag van Travelbird bijna rond is.

Volgens Jansma gebeurt het wel vaker dat reisorganisaties alvast reizen verkopen als het er naar uitziet dat de garantieregeling rondkomt. "Die plek op de zwarte lijst is daarom onnodig en onbegrijpelijk", zegt mede-directeur Symen Jansma tegen NOS op 3. "We zijn in het zicht van de haven en voldoen aan alles eisen."

Jansma verwacht dat het allemaal op kort termijn goed komt: "We verwachten binnen enkele weken lid te zijn van het garantiefonds en dat we van de zwarte lijst worden afgehaald."

Travelbird is een van de snelst groeiende reisorganisaties en is alleen online actief | ANP

Goed dagje voor Travelbird

Je zou denken dat de waarschuwing van de ANVR niet veel goeds doet voor de reputatie van Travelbird, maar Jansma zegt niet te klagen: "Het grappige is dat wij vandaag de beste dag in maanden draaien. We hebben veel boekingen en de omzet is hoger dan normaal."

Een overzicht van alle reisorganisaties die op de zwarte lijst staan vindje hier.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl