NOS VoetbalAangepast

Samaras, spits zonder goals

Zo vader, zo zoon. Ook de voetballerij kent talloze voorbeelden. De Griek Georgios Samaras, die vanavond in actie komt tegen Japan, is zo'n exemplaar dat in de voetsporen van zijn pa is getreden.

Maar het had ook anders kunnen lopen. Bijvoorbeeld als de jonge Georgios bevangen was geraakt door het basketbalvirus tijdens de vele (nachtelijke) uren die hij met zijn vader voor de tv doorbracht, genietend van de NBA-verrichtingen van zijn held Michael Jordan.

Het Griekse tricot was ook aan Georgios voorbijgegaan als hij had gekozen voor de Australische nationale ploeg. De wieg van vader Giannis stond immers in Melbourne, waar opa Samaras een van de oprichters was van South Melbourne FC, een voetbalclub met een Griekse kern.

Griekse shirt

Giannis was echter op zijn dertiende naar Griekenland verhuisd en het voetbaltalentje voelde zich kennelijk meer Griek dan Aussie, want de middenvelder zou uiteindelijk tussen 1986 en 1990 zestien keer het Griekse shirt dragen. Zoonlief Georgios, begin 1985 geboren op Kreta, maakte dezelfde keuze en is inmiddels de zeventig caps gepasseerd.

Net als zijn vader kwam ook Georgios al op jonge leeftijd in het buitenland terecht: hij tekende op 16-jarige leeftijd voor sc Heerenveen. Het debuut in het eerste elftal liet niet lang op zich wachten: de spits was nog zeventien toen hij in oktober 2002 mocht aantreden tegen Excelsior. Zijn eerste doelpunt maakte hij in zijn volgende wedstrijd, op 1 december tegen FC Groningen, een duel dat eindigde in 1-1.

Samaras, met zijn 1,93 meter kopsterk maar ook over de grond dikwijls een plaag voor tegenstanders, scoorde geregeld voor de Friezen, maar veel basisplaatsen leverde dat niet op. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen Manchester City zich voor hem meldde in 2006. Dat jaar maakte hij ook zijn debuut als Grieks international: net 21 jaar was hij de maker van het enige doelpunt in de oefenwedstrijd tegen Wit-Rusland.

Volle wasdom

Ook in Manchester kwam Samaras niet echt aan de bak. Om niet uit het zicht te raken van de Griekse bondscoach koos hij eieren voor zijn geld, toen begin 2008 Celtic belangstelling toonde. In Glasgow kwamen zijn kwaliteiten eindelijk tot volle wasdom en na een half jaar zette de Schotse grootmacht de huur om in koop.

Hoewel ze massaal hun ergernis laten blijken als een van Samaras' rushes weer eens op niets is uitgelopen, hebben de Celtic-fans veel waardering voor hun spits, die de afgelopen jaren ongeveer één op drie liep. In het seizoen 2012/2013 riepen ze hem zelfs uit tot speler van het jaar bij The Bhoys.

En de Griek veroverde onlangs definitief ieders hart toen hij na het binnenhalen van de derde landstitel op rij een 11-jarige fan met het syndroom van Down uit het publiek plukte en op zijn arm over het veld droeg.

Magere cijfers

De gelukzaligheid die van het gezicht van het Schotse jongetje afstraalde, zou Samaras ook graag op het gelaat van de Griekse supporters willen toveren. In het nationale shirt staat de 29-jarige aanvaller al droog sinds 22 juni 2012, maar liefst twee jaar dus. En acht doelpunten in 75 interlands oogt al evenmin indrukwekkend.

Met de winnende goal in de komende WK-duels tegen Japan en Ivoorkust zijn die magere cijfers ongetwijfeld in één klap vergeten. Het zou bovendien zijn zoektocht naar een nieuwe club vergemakkelijken, want van een verlenging van zijn contract bij Celtic is het niet gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl