NOS NieuwsAangepast

Reddingsteam grot nadert uitgang

In de Duitse Alpen zijn reddingswerkers die een zwaargewonde speleoloog uit een grot proberen te krijgen, begonnen aan hun laatste etappe naar de uitgang. Naar verwachting ziet de 52-jarige grotexpert Johann Westhauser tussen 10 en 11 uur vanmorgen weer daglicht.

Op Pinksterzondag 8 juni liep Westhauser tijdens een tocht door de Riesending-grot zwaar hersenletsel op toen hij geraakt werd door een vallend rotsblok. Dat gebeurde op een diepte van 1000 meter.

Een van zijn begeleiders klom terug naar de uitgang om hulp te halen. Een gespecialiseerd team bereikte het slachtoffer op 12 juni.

Loodrechte wand

Een dag later begon de lange tocht naar boven, waarbij Westhauser op een brancard wordt vervoerd. Op de laatste etappe van de zeven dagen durende reddingsoperatie moeten nog allerlei obstakels worden overwonnen.

Eerst moet de brancard door mensen langs een loodrechte wand van 180 meter omhoog worden getakeld. Hiervoor kan geen generator worden gebruikt, omdat de patiënt geen schokken kan verdragen.

Reddingswerkers laten zichzelf als tegengewicht in de spleet naar beneden zakken om de brancard naar boven te krijgen.

Vervolgens staat het reddingsteam nog een bochtige smalle gang van 200 meter lang te wachten.

Vertraging

Aanvankelijk werd Westhauser al gisteravond bij de uitgang van de grot verwacht, maar de reddingswerkers moesten langer rusten om uitgerust aan het zware laatste deel te beginnen.

Bij de uitgang is een medische opvangpost in gereedheid gebracht, compleet met artsen en een helikopter. Afhankelijk van de medische toestand van Westhauser wordt beslist hoe hij verder wordt vervoerd naar een ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl