NOS NieuwsAangepast

"VS medeverantwoordelijk voor Irak"

De Verenigde Staten zijn medeverantwoordelijk voor de huidige crisis in Irak. Dat vindt de voormalige Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer. In een interview met Nieuwsuur antwoordde Bremer op de vraag of Amerika verantwoordelijk is: "Wij zijn verantwoordelijk. Daar wil ik niet onderuit".

Bremer noemde het eerder al een grote fout dat Amerika zijn troepen in 2011 heeft teruggetrokken. Daar plukt president Obama nu de wrange vruchten van, zei hij toen.

De oud-diplomaat vindt dat Obama moet ingaan op het verzoek van de Iraakse regering om luchtaanvallen uit te voeren in de strijd tegen de radicaal-islamitische terreurorganisatie ISIS. Die is sinds vorige week bezig aan een opmars in Noord-Irak en zou zich onder meer schuldig maken aan massa-executies. "Ze zijn al-Qaida in het kwadraat", aldus Bremer.

Brede coalitie

Volgens de oud-diplomaat moet minister Kerry van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk naar Bagdad om een brede coalitie tegen ISIS te smeden. "Er moet een regering komen met Koerden, soennieten en sjiieten. En dat kan niet zonder Amerikaanse steun", zei hij in Nieuwsuur.

Bremer is huiverig over mogelijke samenwerking met Iran, dat ook in actie wil komen tegen ISIS. "Ik zou voorzichtig zijn over samenwerking met de grootste terreurstaat ter wereld."

Bremer bestuurde Irak in 2003 en 2004, na de val van Saddam Hussein. In de jaren 80 was hij ambassadeur in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl