NOS NieuwsAangepast

Sollicitanten Ombudsman gelekt

De namen van mensen die hebben gesolliciteerd op de functie van Nationale Ombudsman zijn uitgelekt. Een anonieme bron heeft de NOS een lijstje gegeven. Twee namen die daarop staan, zijn inmiddels bevestigd.

Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en Adriana van Dooijeweert van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken zijn op gesprek geweest bij de sollicitatiecommissie. Zeker één van hen heeft de laatste ronde van de procedure bereikt.

Op het lijstje staat ook een oud-minister. Die ontkent te hebben gesolliciteerd, maar zegt wel voor de functie te zijn gepolst.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg neemt het lekken van de namen hoog op. Haar woordvoerder meldt dat de hele kwestie tot op de bodem zal worden uitgezocht. Hoe dat onderzocht zal worden is nog niet bekend.

Geheim

Er is veel te doen geweest rond de vacature van de Nationale Ombudsman, die altijd door de Tweede Kamer wordt benoemd. De Kamer had ANWB-topman Guido van Woerkom al benoemd, maar hij liet gisteren weten dat hij zich terugtrekt omdat er te veel commotie rond zijn persoon is ontstaan.

Normaal gesproken draagt de sollicitatiecommissie drie kandidaten voor. Maar deze keer heeft de Tweede Kamer besloten om de kandidaten die niet de eerste keuze waren, geheim te houden.

De commissie, die onder leiding stond van D66-Kamerlid Berndsen, heeft eerder laten weten dat er met zes kandidaten is gesproken.

Waarnemend ombudsman Van Dooren laat weten dat zijn organisatie niets met de procedure te maken heeft. Hij wil er verder niet op reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl