NOS NieuwsAangepast

Hoger vast loon bankiers ABN Amro

ABN Amro heeft het vaste salaris van zijn honderd hoogste managers onder de raad van bestuur begin dit jaar met 20 procent verhoogd. Dat maakte de bank woensdag bekend.

De verhoging van het vaste salaris is ter compensatie van het bonusplafond dat minister Dijsselbloem van Financiën volgend jaar wil instellen. Dat houdt in dat de hoogte van de bonus wordt beperkt. Banken mogen dan hun werknemers een bonus geven van maximaal eenvijfde van het vaste inkomen.

"Onvermijdelijk"

ABN Amro heeft deze inperking van de bonus nu al ingevoerd voor de managers onder de raad van bestuur. Een verhoging van 20 procent lijkt veel, maar het gaat volgens een woordvoerder van ABN Amro om een versobering. "Omdat de hoogte van de bonussen wordt ingeperkt gaat het totale inkomen naar verhouding omlaag."

In een interview met het Financieele Dagblad noemt ABN Amro-topman Gerrit Zalm de verhoging van het vaste salaris noodzakelijk voor het vasthouden van talent: "Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk".

Kloof

Carla Kiburg van FNV Bondgenoten is niet blij met deze verhoging van het vaste salaris. Ze zegt dat de bank daarmee de kloof tussen de grootverdieners en de rest van de medewerkers vergroot.

Met het argument dat het noodzakelijk is de vaste salarissen te verhogen om goede mensen vast te houden, noemt ze onzin: "De goede mensen die echt heel veel in het buitenland kunnen verdienen, zouden allang zijn weggeweest als het ze alleen om het salaris zou gaan."

Andere banken

Een woordvoerder van de Rabobank zegt dat onder de meeste werknemers de bonus eerder al is afgeschaft. Ter compensatie voor deze werknemers is het vaste salaris iets verhoogd.

ING heeft als algemeen uitgangspunt een daling van het totale inkomen. Zij hebben de bonussen ingeperkt, maar bekijken per werknemer of het vaste inkomen moet worden verhoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl