NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: PVV verliest terrein

De PVV heeft sinds de Europese verkiezingen in de Peilingwijzer drie Tweede Kamerzetels verloren. Met 20 zetels raakt de partij van Geert Wilders verder achterop bij de koplopers D66 en VVD. Die staan beide op 25 zetels.

De PVV deelt nu in de Peilingwijzer de derde plek met de SP en het CDA, dat met een hele langzame opmars bezig lijkt. De christendemocraten scoren 2 zetels meer dan drie maanden geleden.

(De Peilingwijzer kent een foutmarge van plus of min twee zetels voor grotere partijen. De hier genoemde verschillen vallen buiten die foutmarge).

Knik naar beneden

In oktober 2013 was de PVV in de Peilingwijzer nog duidelijk de grootste partij met 31 zetels. Daar zijn sindsdien in de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde berekent van de vier grote peilingen, 11 zetels afgegaan.

Wel staat de PVV nog altijd duidelijk in de plus ten opzichte van de huidige 15 zetels in de Kamer. "Het is niet zo dat kiezers massaal weglopen de laatste maanden, maar er is wel sprake van een dalende trend", zegt Tom Louwerse, politicoloog en maker van de Peilingwijzer.

Wie naar de ontwikkeling van de PVV in dat afgelopen halfjaar kijkt, ziet een duidelijke knik naar beneden rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de Europese verkiezingen van mei. Anders dan anti-Europese partijen in andere landen scoorde de PVV bij die laatste verkiezingen minder goed dan in 2009. Daarnaast heeft de PVV te maken gehad met het vertrek van politici en medewerkers sinds Wilders' Marokkanenuitspraak op de avond van de raadsverkiezingen.

Ruzie

Ook 50Plus verliest zetels. Van de 5 zetels in de Peilingwijzer vóór het uitbreken van de ruzie rond fractievoorzitter Norbert Klein eind mei, zijn er nog maar 2 over.

De PvdA wint juist 3 zetels: van gemiddeld 13 daags voor de Europese verkiezingen naar 16 nu. Dat is voor deze regeringspartij nog altijd een verlies van 20 zetels in vergelijking met de situatie nu in de Kamer.

SP

De SP gaat er licht op achteruit ten opzichte van het peilpunt een maand geleden, maar dat valt binnen de foutmarges. Op de langere termijn kent de partij wel een trend naar beneden: 3 zetels minder dan drie maanden geleden.

De overige partijen blijven min of meer gelijk. De ChristenUnie staat op 8 zetels gemiddeld, GroenLinks op 7 en zowel de SGP als de Partij voor de Dieren op 4.

In de grafiek hieronder ziet u de ontwikkeling van de PVV in de Peilingwijzer het afgelopen jaar. Het lichtgekleurde gebied geeft de foutmarge aan.

De NOS publiceert iedere maand De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl