NOS NieuwsAangepast

Begrip Kamer voor Van Woerkom

De Tweede Kamer heeft respect voor het besluit van Guido van Woerkom om zich terug te trekken als Nationale ombudsman. De huidige ANWB-directeur maakte vanmiddag bekend dat hij afziet van zijn nieuwe functie.

De VVD is verrast door het besluit van Van Woerkom, maar heeft daar respect voor, zegt Tweede Kamerlid Joost Taverne. Wat hem betreft begint de procedure opnieuw en hij hoopt dat "er voldoende mensen met gemeenschapszin zijn, die deze zware taak op zich willen nemen".

PVV-leider Wilders twittert: "Exit Van Woerkom. Marokkanen zijn de baas. Weer stap richting kalifaat". GroenLinks-Kamerlid Voortman, vanaf het begin tegenstander van de benoeming van Van Woerkom reageert ook op Twitter. "Begrijpelijk besluit van Van Woerkom. Eens dat ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn."

CDA-Kamerlid Van Toorenburg, die in de sollicitatiecommissie zat, zegt: "We moeten vaststellen dat deze situatie en alle discussies van de afgelopen weken heel spijtig zijn. Tegelijk staat vast dat de Nederlandse samenleving behoefte heeft aan sterke en onomstreden ombudsman. De weg naar een nieuwe voordracht ligt nu open".

Nieuwe ombudsman

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg respecteert het besluit van Van Woerkom. "Voor nu is het van belang dat we zo snel mogelijk een nieuwe ombudsman gaan zoeken en kunnen benoemen".

Ook het instituut van de Nationale ombudsman toont respect en "heeft begrip voor de moeilijke beslissing" van Van Woerkom. Waarnemend ombudsman Frank van Dooren heeft op korte termijn contact met Kamervoorzitter Van Miltenburg over de ontstane situatie.

Marokkaanse Nederlanders

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), dat als eerste bezwaar maakte tegen de kandidatuur van Van Woerkom, noemt diens besluit om zich terug te trekken "heel wijs, heel verstandig". Het is de redding van het instituut ombudsman, dat door het aantreden van Van Woerkom beschadigd dreigde te raken, aldus Aissa Zanzen, bestuurslid van het SMN.

Van Woerkom had zich door zijn uitspraak over Marokkanen, enkele jaren geleden, nooit onpartijdig en onafhankelijk kunnen noemen, aldus Zanzen. Dus zou hij nooit het gezag hebben dat bij de ombudsman hoort.

Het Samenwerkingsverband heeft vanmiddag veel positieve reacties ontvangen nadat Van Woerkoms besluit bekend werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl