Plaatje 1982: Juan Lozano

tijd van publicatie Aangepast

Trots staat Juan Lozano in het shirt van België op zijn Panini-plaatje voor het WK van 1982. Maar Lozano zou nooit op het toernooi in Spanje schitteren. Sterker nog: de geboren Spanjaard werd nooit Belg...

Juan José Lozano Bohórquez verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders van het Spaanse Coria del Río naar Antwerpen. De kleine Juan kon al goed voetballen en nadat hij de jeugdopleiding van Beerschot had doorlopen, debuteerde hij in 1973 in de Eerste Klasse.

Nationale truitje

Begin jaren tachtig maakte de sierlijke dribbelaar furore bij RSC Anderlecht en trok hij de aandacht van de Belgische bondscoach Guy Thys. Die wilde Lozano graag als aanvallende middenvelder meenemen naar de Mundial.

Daartoe was een versnelde naturalisatie nodig voor de Spaanse voetbalbelg. De Belgische Kamer stemde daar begin 1982 mee in en Lozano ging meteen mee op een trainingskamp met de Rode Duivels, waar alvast de portretfoto's in het 'nationale truitje' werden genomen.

Veto in de Senaat

Thys en Lozano hadden echter buiten de Belgische Senaat gerekend. Senator Herman Vanderpoorten vond het niet terecht dat voetballers werden bevoordeeld bij versnelde naturalisaties en sprak zijn veto uit. Geen Belgisch paspoort en geen WK voor Lozano.

"Achteraf bekeken vond ik het nog goed dat ik geen Belg ben geworden", zei Lozano later. "Daardoor kon ik immers mijn transfer naar Real Madrid versieren. Toen was er nog een strenge buitenlandersbeperking en met Uli Stielike en Johnny Metgod had Real al het maximum van twee buitenlanders. Als geboren Spanjaard had ik geen last van die beperking. Als Belg was ik wellicht nooit bij Real Madrid geraakt."

Dubbele beenbreuk

Zijn verblijf bij Real Madrid werd geen groot succes en na twee seizoenen keerde hij terug bij Anderlecht. Daar groeide hij opnieuw uit tot grote uitblinker, tot hij in april 1987 een dubbele beenbreuk opliep na een beruchte overtreding van Waregem-verdediger Yvan Desloover. De 32-jarige Lozano kwam daarna nooit meer op topniveau terug.

Zijn shirtje van de Rode Duivels heeft Lozano niet meer. "Ik heb het al snel weggegeven", zei hij een paar jaar geleden. "Nu heb ik daar wel spijt van. Intussen voel ik me meer Belg dan toen."

STER Reclame