NOS NieuwsAangepast

Hartpatiënten getest op Vierdaagse

Hartpatiënten die meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse worden opgeroepen zich te laten onderzoeken tijdens het wandelevenement. Het Radboudumc wil weten hoe deelnemers met een verminderde hartfunctie reageren op zware inspanningen.

"Uit eerdere onderzoeken bleek dat een behoorlijk aantal mensen met hartfalen meedoen aan de vierdaagse", zegt Maria Hopman, leider van het onderzoeksteam. "Wij vinden dat best uitzonderlijk. Het is een ernstige aandoening."

Bloedprikken

Tot nu toe hebben zo'n twintig wandelaars zich aangemeld voor het onderzoek. Onder meer gewicht, vetpercentage en bloeddruk worden tijdens de vierdaagse gemeten. Ook wordt er een echo gemaakt en wordt er bloed afgenomen.

Om de overlast voor de wandelaars te beperken richt het Radboud een speciaal laboratorium in bij de start en finish. "We proberen de deelnemers zo veel mogelijk te bevoordelen. Ze hoeven niet in de wachtrij bij de start en wij staan na afloop klaar met koffie."

Vierdaagse Onderzoeken

Sinds 2007 doet het Radboud onderzoek naar deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Een aantal jaar geleden besloot de organisatie naar aanleiding van zo'n onderzoek extra waterpunten langs de route neer te zetten. De onderzoekers zeiden toen dat een op de vijf deelnemers uitgedroogd over de finish kwam.

De Vierdaagse Onderzoeken van het Radboudumc zijn een jaar na de rampzalige editie van 2006 in het leven geroepen. Toen vielen er twee doden door het warme weer.

98ste editie

Dit jaar begint de Vierdaagse op 15 juli. Vorig jaar liepen ruim 41.000 wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse, van wie er 3100 vroegtijdig moesten opgeven. De deelnemers lopen vier keer 30, 40 of 50 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl