NOS NieuwsAangepast

Frans festivalseizoen aan zijden draadje door boze kunstenaars

Fransen die het niet eens zijn met de regering, grijpen vrij snel naar hun favoriete middel: de staking. En dat geldt ook voor kunstenaars. De regering wil hun uitkering korten, waar de artiesten en technici woedend over zijn.

Dus dreigen ze nu het hele festivalseizoen plat te leggen.

10 000 artists protesting in France against planned reforms to their unemployment scheme.... http://t.co/nuSxMndXWh pic.twitter.com/je25TcLa9G Seb Chort (@SebChort) 16 juni 2014

Riante regeling

In Frankrijk bestaat een vrij riante regeling voor kunstenaars en technici die werken in de podiumkunsten en de audiovisuele industrie. Na drieënhalve maand werken hebben ze recht op acht maanden uitkering. Over het inperken van die regeling wordt nu onderhandeld. Nederlandse kunstenaars moesten twee jaar geleden afscheid nemen van de kunstenaarsregeling.

De creatieve stakers halen alles uit de kast om te voorkomen dat de regering de regeling aanpast. Ze zijn boos op de socialisten in de regering, die hen beloofden van de kunstenaarsregeling af te blijven. Daarom verzamelen ze zich in Parijs om te protesteren.

French Disease News: Actors Strike Over Cut In Jobless Benefits, Stage Naked Protest. http://t.co/RPWJo6guOI pic.twitter.com/qx65Koy5MZ Bill Frezza (@BillFrezza) 14 juni 2014

Festivals in gevaar

De staking bedreigt de festivals in Zuid-Frankrijk deze zomer. Afgelopen weekend werd er al een festival afgelast: dwars door de eerste dansvoorstelling heen, legden vier dansers uit waarom ze niet meededen. De grootste zorgen zijn om het festival van Avignon. Een populair theaterfestival, vergelijkbaar met de Parade hier in Nederland.

Honderdduizenden bezoekers komen naar het zuiden voor de Franse festivals. Daarom zijn de festivalgangers het sterkste chantagemiddel van de stakers.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl