NOS NieuwsAangepast

"FIFA-regels? Ik merk er niets van"

Door Marcia Ottevanger in Porto Alegre

Als de wereldvoetbalbond FIFA naar een stad komt, verandert er veel. De bond neemt niet alleen het stadion over, maar ook de straten eromheen. In Porto Alegre bepaalt FIFA in een straal van 2 kilometer om het stadion alle reclame-uitingen, beslist welke soorten bier en cola er gedronken wordt en wat er mee het stadion in mag. Officieel zijn die regels streng, maar de controle erop lijkt in Porto Alegre mee te vallen.

"Een oranje jurkje van een Nederlands biermerk? Prima, die mag je gewoon aantrekken. Zolang er maar geen groot logo op staat", zegt een medewerker van Inbev. Hij is verantwoordelijk voor de twee biermerken die in en om het stadion worden geschonken: Brahma en Budweiser. Een relletje zoals op het WK in Zuid-Afrika toen jurkjes verboden werden, lijkt zich hier in Porto Alegre niet te zullen voordoen.

Andere merken

"Alle andere drankmerken zijn verboden. Ook bij de kroegen in de buurt van het stadion", weet hij. Bij de kroegen en restaurantjes in de straat hangt inderdaad vooral reclame van Brahma, een Braziliaans bier. Toch zijn er achter de bar ook wel andere merken te koop.

" Ik heb wel gehoord dat er regels zijn, maar de FIFA is niet langs geweest om mij daarover in te lichten. Ze hebben alleen allerlei reclamestickers en vlaggetjes van Brahma bij me afgeleverd", vertelt de manager van een restaurant met uitzicht op het stadion. Zolang er geen controle is geweest, haalt hij zijn schouders erover op.

Bij de Chevrolet-garage twee deuren verder is er wel een officiële brief van FIFA bezorgd. Kia is een van de grote sponsors van het WK en dus is de garage van het concurrerende merk gevraagd om zo min mogelijk reclame te maken de komende weken. "Ik heb me er maar aan gehouden", vertelt de manager. Maar ook hij heeft geen controle gehad.

Toeters

Het lijkt ook niet heel moeilijk om sommige verboden artikelen mee het stadion in te nemen. "Bij de wedstrijd van Frankrijk tegen Honduras zag ik gisteren allerlei grote toeters die enorm veel lawaai maakten", vertelt een medewerker van het stadion. Dat soort toeters staan op de verboden lijst, net als bijvoorbeeld grote vlaggen.

Maar ook met de verboden caxirola, een Braziliaans muziekinstrument dat enorm veel lawaai maakt, is het simpel doorlopen door de beveiliging. "Dit apparaat is inderdaad verboden", lacht een vrijwilliger. Maar de beveiliger staat het voor nu oogluikend toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl