NOS NieuwsAangepast

Zutphen laatste bij collegevorming

Zutphen is de enige Nederlandse gemeente waar nog altijd geen nieuw college is gevormd. Tot gisteren deelde Zutphen dit lot met Den Helder, maar in die stad is vandaag een coalitieakkoord gesloten.

Het nieuwe dagelijkse bestuur van Den Helder wordt gevormd door vier lokale partijen, aangevuld met GroenLinks en de ChristenUnie.

Ze hebben afgesproken een sober financieel beleid te voeren en meer aandacht te schenken aan het welzijn van dieren, staat in het persbericht over het bestuurlijke akkoord.

Formatiepogingen

Resteert Zutphen, dat vier jaar geleden ook al als een van de laatste gemeenten overeenstemming bereikte over een nieuw college.

Twee eerdere formatiepogingen om een coalitie te vormen met verkiezingswinnaar Burgerbelang Zutphen Warnsveld liepen op niets uit. Inmiddels is die partij uiteengevallen en is de SP de grootste in Zutphen.

VVD-senator Helmi Huijbregts heeft eind mei het voortouw genomen bij een nieuwe poging tot collegevorming. Als formateur werkt ze nu aan een coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie/CDA.

Over de twee hete hangijzers bij de besprekingen, de financiering van het cultuurcomplex Broederenklooster en de hervorming van de bestuurscultuur, is inmiddels overeenstemming bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl