Wim van den Burg wist meteen wat er aan de hand was. "Om 20.00 uur 's avonds begon een spervuur van mitrailleurschoten heel dicht bij Farmers' Court, onze woning in Mpeketoni. We wisten onmiddellijk: al-Shabaab valt Mpeketoni aan."

Ontwikkelingswerker Van den Burg woont en werkt al 25 jaar met zijn vrouw en kind in Kenia. Het geweld van al-Shabaab is hem dus niet vreemd. Deze aanslag is van een andere orde, zo bleek toen hij vanochtend naar het centrum van Mpeketoni reed om poolshoogte te nemen.

"Ik reed op de motor achter de vrachtauto met levenloze lichamen aan. De situatie ter plekke was onbeschrijfelijk. Lichamen werden opgestapeld. Het leger gaf mij de gelegenheid om foto's te maken. Zelfs de foto's kunnen slechts een oppervlakkige indruk geven. Ik schat dat ik vanmorgen meer dan honderd lijken heb gezien. Als dat klopt, zal het aantal doden de honderd overschrijden. "

Vlammen

Het geweld kwam zondagavond niet eerder zo dichtbij. "Wij besloten naar het dakterras te gaan en konden veel zien van wat er zich afspeelde. Lichtflitsen en vlammen overal boven Mpeketoni op ongeveer 1 kilometer bij ons vandaan."

"De gevechten hielden urenlang aan en de schoten leken richting Farmers' Court te komen. Met een gewapende bewaker vluchtten we naar de maisvelden. Daar bleven we tot half een in de nacht."

De ontwikkelingswerker zegt vooralsnog geen reden te zien om Mpeketoni te verlaten. "Maar de gebeurtenissen hebben ons wel enorm aangegrepen. Wij beseffen de mogelijke consequenties, maar houden het hoofd koel."

STER reclame