NOS NieuwsAangepast

Israël draait duimschroeven aan

Israël overweegt om de voltallige Hamas-top op de Westelijke Jordaanoever uit te zetten naar de Gazastrook. Vier dagen na de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever zijn vrijwel alle Hamas-kopstukken op de Westoever opgepakt.

Vannacht werden opnieuw veertig Palestijnen gearresteerd, waarmee het totaal aantal arrestanten op 150 komt. Het Israëlische leger is bezig met een grote operatie op de Westoever, waarbij militairen van deur tot deur gaan. Fatah, dat zijn machtsbasis heeft op de Westoever, levert Israël informatie maar Jeruzalem wil de grondoperatie zonder Fatah doen.

Bij de legeractie is vannacht bij Ramallah een Palestijnse man van 23 doodgeschoten, heeft het Israëlische leger bevestigd. Hij werd doodgeschoten nadat hij een baksteen naar militairen had gegooid, zegt Israël.

Gevolgen voor eenheidsregering

Het Israëlische kabinet komt later vandaag bijeen om te spreken over verdere maatregelen tegen Hamas, de groepering die volgens premier Netanyahu verantwoordelijk is voor de ontvoering van de drie.

"Als Hamas er inderdaad achter zit, kan dat enorme gevolgen hebben voor de Palestijnse eenheidsregering die onlangs werd gevormd", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Het zou voor Fatah voelen als verraad, als een dolkstoot."

Van Hoogstraten acht de kans klein dat de Hamas-top in Gaza de ontvoering heeft opgezet. "Hamas heeft meegewerkt aan die eenheidsregering omdat ze in het nauw zit. Ze zitten financieel helemaal stuk en hebben Abbas nodig om op de been te blijven. Er wordt gespeculeerd dat een radicale Hamas-cel in Hebron erachter zit, zonder instemming te hebben gekregen van bovenaf, maar andere opties zijn ook nog open."

Luchtaanvallen

De grote zoekoperatie die Israël heeft opgezet, duidt er volgens Van Hoogstraten op dat Israël weinig precieze informatie heeft. "Ze proberen door die arrestaties meer informatie te krijgen."

Vannacht heeft Israël ook luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, waarbij drie gewonden zouden zijn gevallen, onder wie een kind van 3 jaar. Israël zegt dat "terreuractiviteiten" en wapenproductie- en wapenopslagplaatsen doelwit waren. De luchtaanvallen waren een reactie op Palestijnse raketaanvallen van een dag eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl