NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: minder ontslagen in zorg

Staatssecretaris van Rijn van VWS verwacht dat minder mensen in de zorg hun baan zullen verliezen dan de 55.000 die werkgeversorganisatie ActiZ voorspelt. Het zal vooral gaan om verschuivingen binnen de zorg, zegt Van Rijn.

Hij verwacht dat er in de langdurige zorg in 2015 ruim 16.000 fulltime functies verdwijnen. Dat zijn vooral banen in de sector huishoudelijke hulp.

Intensieve zorg

Volgens Van Rijn rekent ActiZ met verkeerde cijfers. Ze zijn van november 2013 en houden geen rekening met verzachtende maatregelen. Zo is er er extra geld vrijgemaakt en komen mensen eerder in aanmerking voor intensieve zorg. Daardoor is het voor gemeenten en instellingen mogelijk om meer zorg in te kopen en te geven.

Ook is er geld beschikbaar om mensen te begeleiden naar ander werk. Het kabinet heeft daar honderd miljoen euro voor opzijgezet.

Tijdelijke contracten

Daarnaast wil Van Rijn samen met minister Asscher van Sociale Zaken zo snel mogelijk afspraken maken met gemeentes over de contractering in 2015.

Bij gemeentes was lang veel onzekerheid omdat zij niet wisten hoe groot hun budget om zorg in te kopen bij zorgorganisaties zou worden. Daarom wachtten ze tot er meer duidelijkheid was. Die duidelijkheid is er nu sinds kort.

De zorgorganisaties weten daardoor niet hoeveel personeel ze kunnen blijven betalen en veel tijdelijke contracten worden daarom niet verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl