NOS SportAangepast

Australië vernedert Oranje in finale

De Nederlandse hockeyers hebben in de WK-finale in Den Haag een pak slaag gekregen van Australië. De oppermachtige Aussies prolongeerden de titel met 6-1.

Drievoudig kampioen Nederland (1973, 1990 en 1998) en tweevoudig WK-winnaar Australië (1986 en 2010) ontmoetten elkaar het afgelopen jaar drie keer in de Hockey World League; Australië won het eerste duel, Oranje de andere twee.

Zondag zette Australië, dat met slechts één tegendoelpunt al zijn WK-duels had gewonnen, Nederland direct onder druk. Toch kwam Oranje op 1-0. Doelman Andrew Charter stopte twee corners van Mink van der Weerden, maar was kansloos op een schot van Jeroen Hertzberger, die zich fraai van Robert Hammond had ontdaan.

Ook Stockmann kan tij niet keren

Australië was niet onder de indruk en zette een tandje bij. Jaap Stockmann moest de ene na de andere redding verrichten, maar kreeg voor rust toch twee treffers te verwerken: Chris Ciriello (strafcorner) en Kieran Govers (fraai backhandschot) scoorden.

Direct na rust raakte Hammond de paal en maakte Glenn Turner er in twee instanties 3-1 van. Het superieure Australië bleef ook in het vervolg gaan en Nederland wist maar geen antwoord te bedenken.

Stockmann, die in zes duels maar drie goals had geïncasseerd, kreeg nog twee corners van Ciriello om de oren. Aan de overkant gaf Charter geen krimp bij drie corners van Hertzberger. Vlak voor tijd soleerde Jamie Dwyer zelfs nog naar 6-1, de grootste uitslag ooit in een mannenfinale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl