NOS SportAangepast

Hockeysters veroveren wereldtitel

De Nederlandse hockeysters hebben hun favorietenrol op de WK hockey in Den Haag waargemaakt. In een volgepakt stadion kende Oranje in de eindstrijd weinig problemen met de Australische vrouwen: 2-0. Maartje Paumen (strafbal) en Kim Lammers waren in de eerste helft trefzeker.

Nederland (elfde finale) en Australië (vijfde finale) stonden voor de vierde keer tegenover elkaar in de eindstrijd van het WK. In 1990 (Sydney) won Oranje, in 1998 (Utrecht) Australië en in 2006 (Madrid) was de titel weer voor Oranje.

Sterke start Oranje

Ditmaal begon Nederland, dat Australië in de groep ook al met 2-0 had geklopt, sterk met een backhandschot van Ellen Hoog (redding Rachael Lynch) en een strafcorner van Paumen (via een stick naast). Uit een strafbal (Kirstin Dwyer kegelde Roos Drost omver) zorgde Paumen na 12 minuten voor 1-0.

Na die goal nam Australië de regie over en Joyce Sombroek werd getest. Aan de overkant redde Lynch bij een tip-in van Kelly Jonker. Toch kwam Nederland op 2-0. Hoog snelde langs de lijn, Xan de Waard tikte de bal door en Lammers (in haar tweehonderdste en laatste interland) schoot, na een save van Lynch, in de rebound raak.

Controle

Nadat Oranje direct na de pauze twee Australische corners had overleefd, gaf het de controle niet meer uit handen.

De fans werden nog verwend met fraaie solo's van Drost en Lidewij Welten, schoten van Lammers, Jonker, Eva de Goede en uitblinkster Hoog (paal) en een tip-in van Lammers (net naast), maar de derde treffer bleef uit. Het feest was er niet minder om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl