NZa-topman slordig met declareren
Bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit laat buitenlandse dienstreizen geregeld betalen door bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de NZa of door instellingen waarop de NZa toezicht houdt. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van onderzoek.
De krant keek ook naar het declaratiegedrag van Langejan en andere NZa-bestuurders en constateert dat de toezichthouder voor zichzelf andere maatstaven hanteert dan voor de instellingen waarop toezicht wordt gehouden.
Betaalde reizen
Sinds zijn aantreden in 2010 is Langejan zeker zestien keer op kosten van bedrijven en zorginstellingen op dienstreis geweest. In april 2012 verblijft hij vier dagen in een hotel bij Saint-Paul-de-Vence aan de Franse Rivièra, op kosten van farmaceut Pfizer. Langejan houdt er een korte inleiding. De suite met zwembad waar hij verblijft kost Pfizer 700 euro per nacht.
De NZa bepaalt welke farmaceutische zorg in Nederland wordt vergoed. Dus ook welke geneesmiddelen van Pfizer en dan met name welke dure geneesmiddelen.
Accountants
Accountant en consultant PwC biedt Langejan geheel verzorgde reizen aan naar Singapore, Washington, Zuid-Afrika en Mexico. Langejan maakt de reizen volgens de NRC in diensttijd, maar wel als adviseur van een denktank van PwC. Datzelfde PwC doet onderzoekswerk voor de NZa.
PWC's concurrent KPMG heeft in 2012 voor bijna 420.000 euro advieswerk gedaan voor de NZa. En KPMG is ook de accountant die de financiële verantwoording van de NZa zelf controleert. Ook KPMG betaalt reis- en verblijfskosten van Langejan. Die bezoekt in januari 2012 de door KPMG georganiseerde European Health Summit waar Langejan geen rol heeft in het programma. Maar KPMG betaalt wel zijn verblijf in Brussel.
De Grave
De NZa, aldus de NRC, zegt dat het beleid is dat de sponsor reis- en verblijfskosten betaalt, als een NZa-bestuurder op een congres spreekt of lid is van een panel. De voorganger van Langejan, Frank de Grave, neemt in de krant afstand van deze praktijk.
"In mijn tijd is dat niet gebeurd", zegt De Grave. "Ik vond dat de NZa moest voorkomen dat er ingewikkelde beelden konden ontstaan. Ook al begrijp ik dat er werkcontacten nodig zijn. Maar ik vind dat je daar terughoudend in moet zijn."
Om vergelijkbare redenen vond De Grave dat de declaraties van de ene bestuurder door de andere bestuurder gecontroleerd en geaccordeerd moesten worden. Langejan keurt zijn eigen uitgaven goed. 'Voor akkoord' zet hij bijvoorbeeld in 2011 onder zijn aanvraag voor de 'Zorg Innovatie Reis' naar Engeland die ruim 4.400 euro kost. En Langejan keurt ook zelf goed dat de NZa ruim 2.600 euro betaalt voor enkele uren communicatietraining die hij krijgt.
Regels geschonden
De NZa heeft eerder dit jaar het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een miljoenenboete opgelegd omdat het ziekenhuis zich niet aan de declaratieregels had gehouden. Ook verzekeraar Achmea kreeg een boete omdat het bedrijf regels had geschonden. Maar de NZa zelf neemt het niet zo nauw. Nog een voorbeeld dat de NRC gevonden heeft: op 13 juli 2010 tekent Langejan een opdracht aan het ict-bedrijf Capgemini ter waarde van 160.000 euro.
Als het werk klaar is, schrijft de NRC, blijkt dat de afdeling inkoop van niets wist, dat de opdracht niet gepubliceerd is op de aanbestedingskalender en dat er geen offertes zijn gevraagd van andere bedrijven.
Reactie NZa
In een reactie zegt de NZa dat geen van de reizen waarover de NRC schrijft in strijd was met de interne regels. De NZa zegt verder dat het met de declaraties "vier jaar geleden is misgegaan. Sindsdien zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat zoiets zich weer voordoet."