NOS NieuwsAangepast

"Vijf ton salaris is buitensporig"

"Wij zijn ons veel meer bewust geworden van de publieke taak en het salaris van een publieke functionaris. Je zou een corporatiedirecteur nu nooit meer het salaris bieden dat de heer Staal had. Het is buitensporig", verklaarde oud-commissaris Peter Noordanus voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

Onder Vestia-bestuurder Erik Staal verloor de woningcorporatie miljarden door risicovolle derivaten, een soort renteverzekering. Aan het eind van zijn loopbaan, toen de problemen aan het licht kwamen, verdiende Staal 500.000 euro. Hij kreeg een bedrag mee van 3,5 miljoen euro voor zijn pensioen.

Salarisverhoging

De enquêtecommissie probeert er achter te komen wie daar steeds goedkeuring voor gaf, en waarom.

"Meneer Noordanus, in de periode 2000 tot 2002 gaat de heer Staal er meer dan 100.000 euro op vooruit. Hoe verklaart u dat?""Staal kreeg salarisverhoging als Vestia groter werd, die afspraak lag er. En de Vestia was door fusies inderdaad gegroeid, dus ik zei tegen hem: joh je hebt gelijk!""Dus de groei van Vestia was reden om een salarisverhoging eerder en met terugwerkende kracht in te voeren?""Ja. Maar in 2003, toen hij weer naar zijn perspectieven vroeg vond ik het wel welletjes."

Noordanus zegt dat hij toen het salaris van Staal door een bureau heeft laten vergelijken met andere functies, en dat daar uitkwam dat het salaris niet nog meer verhoogd hoefde te worden. "Maar we hadden nu eenmaal te maken met oude afspraken uit 1998."

Niet passend

Siwart Kolthek, die net als Noordanus een aantal jaren voorzitter van de Raad van Commissarissen was, onderschijft dit. "In deze tijd is zo'n salaris niet meer passend." Kolthek gaf ook toestemming voor het pensioenbedrag van 3,5 miljoen euro. Maar van veel details was hij niet op de hoogte.

"Ik vind het verschrikkelijk wat er allemaal gebeurd is. En ik hoop dat er nog een hoop dingen boven tafel komen. Maar ik kan het verleden niet veranderen.""Maar meneer Kolthek, bent u nu een slachtoffer of een falende toezichthouder?"Nou, ik word hier in ieder geval niet vrolijk van."

Vanmiddag worden gehoord Kees Wevers, voormalig controller van Vestia, en Piet Klop, de voormalige accountant. Live op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl