NOS NieuwsAangepast

ISIS neemt nog twee steden in

In Irak hebben extremisten nu ook de steden Jalawla en Saadiya ten noordoosten van Bagdad ingenomen. Het Iraakse leger heeft zich daar teruggetrokken, melden veiligheidsfunctionarissen. De steden zijn vermoedelijk zonder slag of stoot in handen gekomen van ISIS-strijders.

Jalawla was de afgelopen dagen al het doelwit van de extremisten van ISIS. Zondag kwamen daar bij een aanslag op gebouwen van de Koerdische PUK-partij 18 mensen om het leven.

Jalawla en Saadiya in de provincie Diyala liggen veel dichter bij de hoofdstad Bagdad dan de andere steden die in handen zijn van ISIS, zoals Mosul en Tikrit. De extremisten zeiden gisteren dat ze op weg zijn naar Bagdad.

Beveiligd

Toch loopt Bagdad volgens het hoofd van de VN-missie in de stad geen direct gevaar. De overheid maakt er nog steeds de dienst uit, zegt hij. Ook is Bagdad volgens hem goed beveiligd.

De Veiligheidsraad veroordeelt alle terroristische acties en heeft zijn steun uitgesproken voor de Iraakse overheid en burgers.

Iran

Iran maakt zich grote zorgen over de opmars van de extremistische strijders in het buurland. President Rohani heeft gezegd dat ISIS zich schuldig maakt aan terrorisme en buitensporig geweld. Iran zal dat niet tolereren, zei hij.

De hoge Iraanse generaal Hejazi liet gisteren weten dat Iran bereid is Irak met raad en daad terzijde te staan in de strijd tegen de soennitische extremisten. Aan ISIS verwante groeperingen vechten in Syrië tegen president Assad, een bondgenoot van Iran.

Hejazi zei dat Iran niet overweegt om troepen naar Irak te sturen om de regering-Maliki te hulp te komen. The Wall Street Journal meldde gisteren op basis van bronnen in het Iraanse leger dat Iran al twee bataljons naar Iran gestuurd heeft. Ze zouden in de omgeving van Tikrit opereren.

Het Iraanse persbureau IRNA meldt vandaag dat voormalige leden van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid van het leger, klaarstaan om in Irak de wapens tegen ISIS op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl