NOS NieuwsAangepast

Terugkeer Surinamers makkelijker

Door correspondent Harmen Boerboom

Suriname maakt het makkelijker voor mensen van Surinaamse afkomst om terug te keren. In het buitenland zitten mensen met kennis en geld die vaak best weer naar Suriname willen, maar opzien tegen de rompslomp, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

De regering-Bouterse ziet het bevorderen van remigratie als een belangrijk beleidspunt. Daarom zijn nu het PSA-document en de PSA-kaart ingevoerd. Die afkorting staat voor 'Personen van Surinaamse Afkomst'. Lackin nam donderdag symbolisch het eerste PSA-document in ontvangst.

Mensen met een PSA-status kunnen zonder visum naar Suriname reizen en er een jaar onafgebroken blijven. Ook kunnen ze er zonder werkvergunning aan de slag en makkelijker een verblijfsvergunning krijgen.

Hoge functies

De nieuwe regeling, die gisteren is ingegaan, geldt voor mensen die in Suriname geboren zijn of van wie een ouder of een grootouder uit het land afkomstig is.

Door de historische banden zitten de meeste van hen in Nederland, maar ook in het Midden-Oosten en de Verenigde Staten zitten mensen met hoge functies van Surinaamse komaf. "In bijvoorbeeld de mijnbouw kunnen die hier prima een steentje bijdragen", zegt Lackin.

Bounties

Het is bekend dat niet iedereen in Suriname zit te wachten op betweterige Bounties (zwart van buiten, wit van binnen). Maar volgens Lackin is de houding tegenover remigranten sterk aan het verbeteren. "En terecht. We hebben know-how nodig. Ik doe een oproep aan mijn landgenoten hen bij hun terugkeer te omarmen."

Minister Lackin weet niet of het toeval is dat de PSA-regels worden gepresenteerd op de eerste dag van het WK-voetbal. "Maar het zou prettig zijn wanneer we straks merken dat sportlui die in het buitenland zitten, zeggen: ik kom ook terug om mijn bijdrage te leveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl