De massastart bij het langebaanschaatsen wordt waarschijnlijk toegevoegd aan de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. Bij het ISU-congres in Dublin stemden alle afgevaardigden daarmee in.

Als ook het IOC akkoord gaat, is de entree van de nieuwe discipline een feit. Als gevolg daarvan wordt de 500 meter bij de Spelen over één in plaats van twee ritten verreden. Tot ontsteltenis van de KNSB.

Directeur Arie Koops: "Het is een vreemde manier van besluitvorming. De ISU presenteerde die twee plannen als één pakket, waar niet los van elkaar over gestemd kon worden."

Minder deelnemers per land

Verder is donderdag besloten dat het aantal deelnemers per land op de langste afstand (respectievelijk 5.000m bij de vrouwen en 10.000m bij de mannen) op de Spelen en de WK afstanden terug wordt gebracht tot twee rijders per land. Voor het WK sprint en het WK allround wil de ISU terug van vier naar drie deelnemers per land.

"Het is logisch dat Nederland het op dit punt heeft afgelegd tegen de kleine landen, die hun kansen op medailles nu vergroot zien worden", aldus Koops.

Wijzigingen shorttrack

Ook het shorttrack ondergaat enkele wijzigingen. Zo is er besloten dat de deelnemers niet meer de punten in het ijs mogen plaatsen bij de start, om het ijs te sparen. Daarnaast is er nog maar één valse start per race toegestaan. Bij de tweede valse start volgt, ongeacht wie de eerste maakte, diskwalificatie voor de overtreder.

STER reclame