NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: 5 mln voor ouderenzorg

Staatssecretaris Van Rijn wil dat er een inhaalslag wordt gemaakt bij de ouderenzorg in instellingen. Daarvoor stelt hij jaarlijks 5 miljoen euro beschikbaar. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: "Als we de ouderenzorg in de toekomst aan onze eigen eisen willen laten voldoen, is het nu tijd voor actie."

Van Rijns brief is een reactie op een rapport van de IGZ over ouderenzorg. Daaruit blijkt dat de kennis en vaardigheden van medewerkers in meer dan de helft van de ongeveer 400 instellingen niet aansluiten bij de zorg die ouderen nodig hadden.

De kwaliteit van ouderenzorg in instellingen "kan en moet fors beter", schrijft Van Rijn.

Kwaliteit

De helft van de 5 miljoen die vanaf 1 januari jaarlijks moet worden besteed, is afkomstig van de overheid. De rest moet worden opgebracht door de zorginstellingen.

Het geld is bedoeld om ruimte te bieden aan zorginstellingen "om kwaliteit in hun beleid op te nemen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De staatssecretaris wil snel om de tafel met onder meer patiënten, verpleegkundigen en brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz. Hij wil voor 1 november een gezamenlijk plan aan de Tweede Kamer sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl