NOS NieuwsAangepast

IGZ: ouderenzorg onder de maat

De zorg voor ouderen kan in de meeste instellingen flink beter. Dat valt op te maken uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie onderzocht alle 450 zorgconcerns, die samen zo'n 2000 verpleeg- en verzorgingshuizen beheren.

In meer dan de helft van de verpleeg- en verzorgingshuizen sluiten de kennis en vaardigheden van medewerkers niet goed aan op de zorg die bewoners nodig hebben. En dat probleem wordt steeds groter, constateert de IGZ (.pdf).

Dat komt doordat de vraag naar zorg steeds complexer wordt en tegelijkertijd de deskundigheid van het personeel niet meegroeit. Volgens de inspectie is de bijscholing van het personeel niet goed.

Verschil op afdelingen

De meeste instellingen hebben volgens de inspectie moeite om beleid om te zetten in de praktijk. Zelfs binnen één zorgconcern kan de kwaliteit per locatie en zelfs per afdeling flink verschillen.

Daarnaast stelt de IGZ vast dat de zorgplannen voor bewoners niet goed zijn uitgewerkt. Zo is vaak niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en zijn zorgplannen niet goed uitgewerkt. Daardoor is niet goed na te gaan of de geleverde zorg ook de juiste is.

Ook zijn veel protocollen verouderd en blijven zorgconcerns achter op het gebied van medicatieveiligheid en het terugdringen van vrijheidsbeperking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl