NOS NieuwsAangepast

NL'se militairen onder Duits bevel

De Nederlandse Luchtmobiele Brigade gaat vandaag officieel samen met een vergelijkbaar onderdeel van de Duitse krijgsmacht, de Division Schnelle Kräfte. Het is voor het eerst dat een Nederlands krijgsmachtonderdeel opgaat in een Duitse eenheid. De Nederlandse militairen komen daardoor onder het directe bevel te staan van een Duitse generaal-majoor.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen wonen vanmiddag de integratieceremonie op het hoofdkwartier van de Duitse divisie in Stadtallendorf bij. Daarbij zijn ook de Nederlandse Commandant Landstrijdkrachten en zijn Duitse tegenhanger.

De nieuwe eenheid bestaat uit 8000 Duitse militairen en 2000 Nederlanders. Voor het inzetten ervan moeten straks beide regeringen toestemming geven.

Schaarsbergen/Assen

Defensie spreekt van een unieke gebeurtenis en een mijlpaal in de Duits-Nederlandse samenwerking. De twee onderdelen vullen elkaar aan en het samengaan is bedoeld om de doelmatigheid te vergroten. Op de achtergrond spelen de Nederlandse bezuinigingen op Defensie ook een rol. Zonder internationale samenwerking gaat de inzetbaarheid omlaag.

De plaatsvervangend bevelhebber van de nieuwe eenheid is een Nederlandse brigadegeneraal. De Luchtmobiele Brigade blijft gehuisvest in Schaarsbergen en Assen. In 2018 moet de integratie van de twee onderdelen afgerond zijn. Vanaf dan moet de snelle interventiemacht wereldwijd inzetbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl